Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Elon Musk kupuje sociálnu sieť Twitter za 44 miliárd dolárov

Zverejnené:

Upravené: 26. apríla 2022 o 7:37

1147

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americký miliardár Elon Musk kupuje za 44 miliárd dolárov spoločnosť Twitter. Najbohatší muž na svete tak získa kontrolu nad vplyvnou sociálnou sieťou používanou miliónmi ľudí na celom svete. Twitter tak po deviatich rokoch prestane obchodovať na burze ako verejná spoločnosť.

Elon Musk sa v pondelok večer dohodol na kúpe spoločnosti Twitter Inc (TWTR.N) za 44 miliárd dolárov v hotovosti. Informovala o tom agentúra Reuters. Firma dnes uviedla, že jej správna rada transakciu jednohlasne schválila. Teraz musia dohodu ešte odsúhlasiť akcionári a regulátori.

Musk už začiatkom apríla oznámil, že kúpil v Twitteri zhruba deväťpercentný podiel. V polovici apríla potom prišiel s ponukou na prevzatie celého podniku. „Podľa podmienok dohody dostanú akcionári Twitteru za každú kmeňovú akciu 54,20 dolára v hotovosti,“ uviedla v pondelok firma.

USA vyčlenia 713 miliónov dolárov na vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Diskusia o dohode, ktorá sa minulý týždeň zdala neistá, cez víkend výrazne zrýchlila. Musk totiž zaujal akcionárov Twitteru podrobnosťami o financovaní svojej ponuky.

Podľa Muska je nutné, aby bol Twitter prevedený do súkromného vlastníctva, aby sa mohol rozvíjať a stal sa skutočnou platformou pre slobodné vyjadrovanie.

„Sloboda prejavu je základom fungujúcej demokracie a Twitter je digitálny svet, kde sa diskutuje o veciach životne dôležitých pre budúcnosť ľudstva,“ uviedol Musk.

Akcie Twitteru po tejto správe vzrástli takmer o 6 % a uzavreli obchodovanie na 51,70 dolára.

Okrem toho Musk tiež sľúbil zaviesť na Twitteri ďalšie nové funkcie. Hovoril napríklad o sprístupnení algoritmov na zvýšenie dôveryhodnosti či overovania všetkých ľudí.

Musk je šéfom automobilky Tesla a najbohatším človekom na svete. Časopis Time aj ekonomický denník Financial Times ho vlani v decembri vyhlásili osobnosťou roka.

Populárna šachová stránka chess.com bola zablokovaná ruskými úradmi kvôli podpore Ukrajiny

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA