Sociálne siete

Cestovanie

Poznáte projekt Domy s dušou? Jedným takým je i český Chornitzerův dům

Existujú miesta, kde sa ani moderná doba neodzrkadlila a kde si podmanivosť architektúry zanechala svoju tvár do dnešných dní. Ak sa k tomu pridá očarujúce okolie a nádherná príroda, tak vznikajú mestá, ktoré si jednoducho poviete, že musíte vidieť…máme také jedno pre vás.

Zverejnené:

Upravené: 21. augusta 2021 o 13:31

1271

Dom s dušou Chornitzerův dům nájdete v českom meste Telč, zdroj: Amazing Places

REKLAMA

BRATISLAVA – Miesto, ktoré má dušu, kde cítite z každého predmetu pokoj a harmóniu a zároveň históriu na každom kroku, kde dokonale ladí všetko so všetkým a kde sa môžete skryť pred všetkými starosťami bežného života. Áno, určite existuje. Poďme spolu do českého mestečka Telč.

Telč sa môže pochváliť nádherným historickým námestím, gotické a renesančné mešťanské domy sa hrdo týčia nad zvedavými hlavami turistov. Mesto od roku 1992 právom patrí aj do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Medzi obľúbené miesta patria  najmä Rytierska a Zlatá sála, Kaplnka Všetkých svätých s náhrobkom Zachariáša z Hradca a Kateřiny z Valdštejna – oni stáli za tým, aby mestečko dostali nádych renesančnej architektúry a atmosféry slnečného juhu. Prechádzky v renesančnej záhrade a zámocky park s klasistickým skleníkom určite očaria nejedného návštevníka.

Úchvatný pohľad na námestie, zdroj: Amazing Places

Jedno z najkrajších

O Námestí Zachariáša z Hradca sa hovorí, že je jedno z najkrajších v zemi.

Keď sa v polovici 16. storočia ujal panstva, pre mesto to začalo byť obdobie najväčšieho rozkvetu. Veľkomožný pán bol osvietený a bohatý, a tak predstavuje podľa návrhov architekta B. Maggiho z Arogno svoj gotický hrad a pristavuje renesančný zámok. Na zámok povolali talianskych remeselníkov, aby pomohli mešťanom prestavať gotické príbytky na úhľadné domy so štítmi a arkádami.

Z gotického domu zostali po renesačnej prestavbe oba susedné múry a taktiež i hĺbkový stredný múr.

Ešte jedna zaujímavosť. Vedeli ste napríklad aj to, že mnohí toto  mestečko nazývajú Moravské Benátky? A že je označovaná aj za renesančnú perlu v Českomoravskej vrchovine?

Uprostred spomínaného námestia v zástavbe historických budov stojí i Chornitzerův dům s jedinečnou atmosférou pôvodne gotického domu, ktorý však po barokovej rekonštrukcii nadobudol priečelie s arkádami.

História domu sa začala písať ešte pred rokom 1530. Vtedy zachvátil mesto Telč rozsiahly požiar.

Architektonický skvost

Česká platforma Amazing Places označuje Chornitzerův dům za ideálne ubytovanie pre tých, ktorí hľadajú zážitkový pobyt.

Chornitzerův dům, zdroj: Amazing Places

„Za dverami budovy panuje ticho a pokoj. Všetky priestory sú čisté a harmonicky zariadené. Už pri vstupe do penziónu z krásneho námestia pocítite príjemnú atmosféru, ktorá začína u milej pani recepčnej a končí za domom pri rybníku,“ opisuje prvé pocity Amazing Places. Navyše Chornitzerův dům spadá do projektu Domy s dušou (projekt s romantickým ubytovaním v domoch s bohatou históriou a rodinnou atmosférou, za ktorým stoja  Helena a Rudolf Jílkovi).

Na hostí tu čakajú štyri apartmány s kapacitou od dvoch do päť osôb, pričom sú vybavené jednou alebo dvomi spálňami, obývačkou s priestrannou sedačkou a plne vybaveným kuchynským kútom.  Kto rád relaxuje priamo na izbe, pre toho je vhodný apartmán s vírivou vaňou a kto hľadá absolútnu romantiku – tak ten nech si určite vyberie apartmán s voľne stojacou vaňou uprostred spálne.

Dobré ráno a bon appétit…

A tie raňajky…tie sú naozaj bohaté! Vyberie si každý, sladké, slané, ale najmä chutné. Ak sa rozhodnete pre stolovanie na záhrade, tak určite neoľutujete svieži ranný vánok a nádherný pohľad na okolie.

Zdroj: chornitzeruvdum.cz

A čo tipy Amazing Places? Máme pre vás aj tie!

Stačí sa len kochať!

Posedenie na okrasnej záhrade pod zastrešenou terasou alebo pod slnečníkom s výhľadom na Štěpničky rybník. K tomu si môžete vychutnať pohár vína Moravíno Valtice, partnera projektu Domy s dušou.

Na bicykloch po okolí

Okolitá krajina ponúka množstvo prekrásnych cyklistických chodníkov. V Telči si môžete tiež požičať bicykle. Ak ich máte so sebou, radi vám je v penzióne bezplatne uschovajú.

Gotická pivnica

Pod domom sa nachádza gotická pivnica, z ktorej môžete nahliadnuť do Telčského podzemia.

Romantika pre dvoch

Ideálne miesto na romantický víkend s drahou polovičkou…počas sezóny je zážitkom aj plavba loďkou po rybníku.

Zdroj: Amazing Places, www.chornitzeruvdum.cz

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA