Sociálne siete

DOMOV

Aktuálne informácie k celoplošnému testovaniu obyvateľstva SR

Zverejnené:

Upravené: 26. januára 2021 o 15:52

393

large  beced

REKLAMA

19. október 2020 17:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 19. októbra (SITA) – Rezort obrany už intenzívne pracuje na plánovaní vykonania celoplošného testovania obyvateľstva v rámci operácie Spoločná zodpovednosť. V priestoroch Ministerstva obrany SR zriadil Spoločné operačné centrum, ktorého súčasťou sú aj zástupcovia ostatných rezortov. Ide o centrálu plánovania operácie a následne tiež jej realizácie.

V rámci príprav operácie dnes príslušníci Ozbrojených síl SR kontaktovali predsedov VÚC, zástupcov ZMOS-u a Únie miest Slovenska so žiadosťou o spoluprácu. V priebehu zajtrajšieho a nasledujúcich dní budú profesionálni vojaci kontaktovať a navštevovať zástupcov samospráv za účelom rekognoskácie a zistenia možností realizácie testovania. Prioritne sa zabezpečí rekognoskácia pre pilotnú časť testovania, ktoré je naplánované od 23. do 25. októbra 2020 v súčasnosti najkritickejších okresoch, teda v Námestove, Dolnom Kubíne, Tvrdošíne a Bardejove. Následne budú rovnakým spôsobom kontaktovaní aj ostatní predstavitelia samospráv.

Hlavná časť testovania sa uskutoční v dňoch od 30. októbra do 1. novembra 2020 a v dňoch od 6. až 8. novembra 2020, pričom aktuálne je identifikovaných takmer 5 000 odberných miest. Zároveň dávame do pozornosti, že testovať bude personál so zdravotníckym vzdelaním, teda nie preškolení vojaci.

Ozbrojené sily SR majú k testovaniu nateraz pripravené základné postupy, ktoré aktuálne konkretizujú a konzultujú so zdravotníkmi a samosprávami. Po príchode občana na miesto testovania bude ako prvá spracovaná potrebná administratíva (niekoľko zákonom stanovených formulárov). Následne postúpia na odberné miesto, kde ich zdravotníci otestujú prostredníctvom výteru z nosohltana. Po odobratí vzoriek sa občania presunú do priestoru, kde počkajú na výsledok, ktorý bude k dispozícii o cca 15 až 30 minút. V prípade pozitívneho výsledku bude testovaná osoba priamo na mieste oboznámená s povinnosťami a bude informovaná o ďalšom postupe. V súčasnosti sa pracuje s alternatívou, kedy by pozitívna osoba absolvovala domácu karanténu podľa platných usmernení úradu verejného zdravotníctva. V tejto súvislosti zdôrazňujeme, že uvedené informácie predstavujú základný plán postupu, ktorý bude ešte dopracovaný podľa stanoviska právnikov a zdravotníkov.

Celý personál, ktorý sa bude podieľať na testovaní, bude pred začiatkom operácie pretestovaný tak, aby sa minimalizovali možné riziká. Jednotlivé odberné miesta budú podľa spresnení hygienikov vybavené všetkými potrebnými dezinfekčnými prostriedkami a osobnými ochrannými prostriedkami.

V rámci organizácie operácie Spoločná zodpovednosť rezort obrany zabezpečí logistickú časť operácie spojenú s rozvozom materiálu a osôb. Zároveň poskytne riadiacu a komunikačnú infraštruktúru, tzn. na riadenie operácie bude rozvinutá sieť regionálnych veliteľstiev na báze vojenských posádok, ktorých je aktuálne 16. Tie budú riadiť odberné miesta vo svojej pôsobnosti. Zároveň budú mať pridelené mobilné odberné tímy, ktoré budú určené na posilnenie odberných miest tam, kde by došlo k väčšiemu množstvu testovania. Rovnako budú môcť byť vyslané k imobilným občanom, prípadne k malým komunitám, kde by nebolo efektívne zriadiť samostatné odberné miesto (táto možnosť sa v súčasnosti vyhodnocuje).

V pilotnej časti na Orave a v Bardejove budú odbery zabezpečené vojenskými zdravotníkmi a zdravotníkmi Hasičského a záchranného zboru SR (približne 200 príslušníkov OS SR a 100 príslušníkov HaZZ). K tomuto počtu bude potrebné doplniť zdravotníkov z civilného sektora. Doplnenie zdravotníkmi z civilného sektora bude kľúčové aj pre plošné testovanie. Rezort obrany v tejto súvislosti intenzívne rokuje s Ministerstvom zdravotníctva SR, s ktorým hľadá spoločné a uskutočniteľné riešenie.

Viac informácií poskytne minister obrany SR Jaroslav Naď dnes večer v Televíznych novinách o 19.00 h na Markíze a o 21.00 h v mimoriadnom vysielaní RTVS Druhá vlna.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA