Site icon GLOBALNEWS.SK

Kompletný prehľad opatrení. Viete, ktoré sa zmiernia?

pocitac

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/engin akyurt

BRATISLAVA – Vďaka zodpovednosti a spoločnému úsiliu ľudí sa zlepšila epidemická situácia na Slovensku a vláda mohla od pondelka 19. apríla uvoľniť niektoré opatrenia. Zákaz vychádzania síce bude platiť naďalej, ale výrazne sa rozšíri okruh výnimiek. Alternatívou k negatívnemu testu na Covid-19 bude aj naďalej zaočkovanie alebo prekonanie ochorenia, upravili sa však podrobnosti.  Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojej stránke na Facebooku. „Ďakujeme všetkým za dodržiavanie pravidiel a prosíme, správajme, sa naďalej zodpovedne,“ vyzýva na rezort.

A aké sú hlavné zmeny?

Kedy platí zákaz vychádzania? „Zákaz vychádzania platí od 5:00 do 1:00. Prísnejšie podmienky sú počas noci v čase od 20:00 do 1:00.  Na niektoré výnimky bude potrebný negatívny test na covid-19 (PCR alebo antigénový), časť výnimiek si bude možné uplatniť aj bez testu. Podrobnosti sú nižšie,“ píše sa ďalej v upozornení od polície na sociálnej sieti.

Zdroj: Facbook/Ministerstvo vnútra SR

Kto test nepotrebuje
Pracovné povinnosti, zamestnávatelia a zamestnanci?

Ruší sa povinný home office. V čiernych (4. stupeň varovania) a bordových okresoch (3. stupeň varovania) platí test 7 dní, v červených (2. stupeň varovania) 14 dní a v ružových (1. stupeň varovania) 21 dní. Zamestnanci škôl a školských zariadení potrebujú najviac 7-dňový test bez ohľadu na zaradenie okresu. Vyžaduje sa aj potvrdenie od zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce.

Rozdelenie okresov podľa covidového automatu od pondelka 19. apríla nájdete TU.

Príroda a šport
Cestovanie do zahraničia

Podľa ministerstva naďalej platí celodenný zákaz vycestovať na zahraničnú rekreáciu. Na iný účel platí výnimka na vycestovanie do zahraničia. Vyžaduje sa negatívny test a je potrebné sa hodnoverným spôsobom preukázať, že osoba nevycestovala do zahraničia na rekreáciu.

Žiaci a škola

Žiaci MŠ, prvého stupňa ZŠ alebo žiaci špeciálnej školy a školského zariadenia negatívny test v škole nepotrebujú, musí ho však mať jeden zo zákonných zástupcov žijúci v spoločnej domácnosti (nie starší ako 7 dní). Žiaci a poslucháči od druhého stupňa ZŠ potrebujú do školy a školského zariadenia negatívny test nie starší ako 7 dní. Okrem toho sa preukazuje negatívnym testom aj jeden zákonný zástupca.

Obchody a prevádzky

Úrad verejného zdravotníctva SR určuje, ktoré prevádzky a obchody môžu byť otvorené a aké sú v nich hygienické opatrenia. Takisto je tu upravené aj konanie hromadných podujatí. Viac informácii nájdete aj TU. Otvoria sa napríklad aj zariadenia starostlivosti o ľudské telo ako kaderníctva, v obmedzenom režime hotely a ubytovacie zariadenia či vleky.

Prehľad, čo všetko bude otvorené, si môžete pozrieť TU.

A aký bude režim vstupu do prevádzok a zamestnania? Upravuje ho nová vyhláška ÚVZ SR.

Výnimky zo zákazu vychádzania, pri ktorých je potrebný test

Negatívny test na ochorenie COVID-19 nie starší ako sedem dní je potrebný na uplatnenie výnimky na cestu:

–  cesta do zamestnania pre pracovníkov škôl a školských zariadení.

–  cesta do maloobchodnej predajne/prevádzky alebo obdobného miesta, ktorej činnosť nie je vyhláškou ÚVZ SR zakázaná. Test nie je potrebný do obchodov a prevádzok na obstaranie nevyhnutných životných potrieb.

– povolené hromadné podujatie

– pobyt v prírode a športovanie v čiernom okrese, podrobnosti vyššie

– cesta žiaka a poslucháča od 2. stupňa ZŠ do školy a školského zariadenia, test potrebuje aj jeden zákonný zástupca

– sprevádzanie dieťaťa a žiaka do zariadenia starostlivosti o deti do 3 rokoch, MŠ a ZŠ

– cesta na orgán verejnej moci na vykonania úkonu, ktorý nemôže byť vykonaný zaslaním zásielky alebo na diaľku,

– pracovný pohovor alebo uzavretie pracovnej zmluvy

– cesta na najbližší zberný dvor

– plaváreň alebo iná umelá vodná plocha

– múzeum, galéria, knižnica, ZOO, botanická záhrada alebo iná obdobná inštitúcia

– individuálna rekreácia alebo rekreácia členov spoločnej domácnosti

– absolvovanie kurzu alebo skúšok v rámci autoškoly alebo vzdelávacieho strediska v pôsobnosti Ministerstva dopravy a výstavby SR

– cesta do zamestnania (okrem pracovníkov škôl a školských zariadení), platnosť testu závisí od zaradenia okresu, podrobnosti sú vysvetlené vyššie

– cesta na účel vycestovania do zahraničia a cesta späť okrem rekreácie. Je potrebné sa hodnoverným spôsobom preukázať, že osoba nevycestovala do zahraničia na rekreáciu.

– cesta študentov VŠ niektorých ročníkov medicínskych a farmaceutických odborov do školy či výučbového zariadenia

A kde sa dostanete aj bez testu?

VÝNIMKY v čase od 5:00 do 1:00 (teda aj v čase zákazu nočného vychádzania)

VÝNIMKY v čase od  5:00 do 20:00

Bez testu na ochorenie Covid-19 si možno uplatniť výnimku okrem vyššie uvedených aj tieto, a to na cestu:

Rúška a rešpirátory

Zmeny sú od pondelka aj v nosení rúšok a respirátorov. Vyplýva to z novej vyhlášky ÚVZ SR.

Povinnosť mať v exteriéri rúško, respirátor či ich náhradu sa po novom nebude týkať tých, ktorí budú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako päť metrov. Namiesto respirátora budú môcť rúška v interiéri verejných budov nosiť všetci žiaci v škole alebo školskom zariadení i pedagogickí a odborní zamestnanci počas vyučovania.

Zamestnanci na pracovisku, ktorí majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou alebo kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohlo viesť k zhoršeniu stavu, budú môcť namiesto respirátora nosiť rúško.

Možnosť nosiť rúško namiesto respirátora sa bude týkať aj tých zamestnancov, ktorých spôsob práce a pracovné podmienky nosenie respirátora neumožňuje, pričom na to stačí dohoda medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov. Doteraz to bolo možné iba na základe vyjadrenia pracovnej zdravotnej služby.

Zdroj: FB/Polícia SR

Exit mobile version