Sociálne siete

DOMOV

Deti si počas letnej školy mohli vyskúšať úlohu hasičov, detektívov či zachranárov

Zverejnené:

Upravené: 24. júla 2021 o 9:56

540

zdroj: UNIZA

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Výnimočná akčným programom, zameraným na bezpečnosť a záchranné zložky, zocelila telo aj ducha mladých záchranárov vo veku 8 až 12 rokov – Denná letná škola Fakulty bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline – Mladý záchranár 2021. Deti na vlastnej koži zažili roly hasičov, detektívov, policajtov, záchranárov a krízových manažérov. Aj zábavným spôsobom „študovali bezpečnosť“ a „ovplyvňovali budúcnosť.“

V poradí 2. ročník dennej letnej školy FBI UNIZA Mladý záchranár sa konal v termíne 12. – 16. júla 2021, organizátorom bola Fakulta bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline (FBI UNIZA). Na programe dennej letnej školy spolupracovali: Slovenský Červený kríž, Územný spolok Žilina, ISEMI – Inštitút pre medzinárodnú bezpečnosť, DHZ Trnové a DHZ Mojš, Kynologické centrum Žilina, Mestská polícia Žilina, Vrtuľníková záchranná zdravotná služba. Vďaka spoločnej spolupráci sa stal program jedinečným a pre 51 detí nezabudnuteľným zážitkom.

Prvý deň deti absolvovali program zameraný na zoznamovacie aktivity, prácu hasičov, a aj súťaž železný hasič. Druhý deň si deti vyskúšali prácu detektívov a vyšetrovateľov, výcvik sebaobrany, vyšetrovanie na mieste činu a iné. Tretí deň sa niesol v znamení „bezpečákov“. Spoznali prácu policajtov, odlievali stopy, absolvovali kynologický výcvik, strieľali na strelnici airsoftovými zbraňami, využívali aj dopravné ihrisko. Vo štvrtok sa venovali prvej pomoci, učili sa KPR, ako zastaviť krvácanie, ako ošetriť popáleniny, komunikovali s leteckou záchrannou službou. V piatok sa stali „krízakmi“ a učili sa ako sa majú ochrániť pri ohrození, ako sa evakuovať, ako prežiť v prírode a separovať odpad.

V dennej letnej škole FBI UNIZA Mladý záchranár 2021 boli prepojené všetky študijné programy fakulty: záchranné služby, bezpečnostný manažment a krízový manažment. Vyvrcholením dennej letnej školy boli slávnostné promócie za účasti ich rodičov a starých rodičov, na ktorých bol deťom udelený titul „Mladý záchranár“. Deti tak úspešne ukončili akčný a zážitkový týždeň, v ktorom čelili krízovým javov a učili sa zachraňovať svet.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA