Sociálne siete

DOMOV

Gröhling chce podporiť oblasť psychologickej pomoci finančne aj legislatívne

Kľúčová pomoc pre mladých nielen v online prostredí ale aj pri osobnom kontakte. To je cieľom plánu z dielne rezortu školstva, ktorého súčasťou je aj zmena poradenského systému, posilnenie inkluzívnych tímov a profesie školského psychológa. Vzniknúť by tiež mali takzvané inkluzívne ohniská.

Zverejnené:

Upravené: 14. júna 2021 o 9:42

409

Minister Branislav Gröhling, zdroj: minedu.sk

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Uplynulé obdobie predstavovalo veľkú záťaž na psychiku mladých ľudí. Aj preto sa rezort školstva zameria na podporu oblasti psychologickej pomoci. „Zo strany štátu existujú v tomto smere dve roviny pomoci. Jedna z nich bude finančná – budeme sa snažiť podporovať takéto inštitúcie, aby robili túto skutočne zmysluplnú činnosť pomocou rôznych výziev. Tá druhá rovina pomoci je legislatívna. Po prvýkrát budeme do zákonov zavádzať pojem inklúzia a inkluzívne témy a, samozrejme, pripravujeme aj veľkú reformu poradní, ktorá bude výrazným spôsobom podporovať celú oblasť tejto problematiky,“ približuje minister školstva Branislav Gröhling.

Snahou ministerstva školstva je tiež zadefinovať, ako možno prítomnosť psychológov na školách zafinancovať a ako vysoké školy pripravujú školských psychológov, ktorí by mohli nastúpiť do škôl. „Máme plán, ktorý je súčasťou zmeny poradenského systému a jednotlivých poradní a ja verím, že budeme vedieť reálne garantovať niekoľko desiatok miest ročne pre psychológov, ktorí by išli do škôl v rámci inkluzívnych tímov,“ dopĺňa Branislav Gröhling.

Cieľom ministerstva je najskôr vytvárať tzv. inkluzívne ohniská – miesta, ktoré budú psychológov združovať. Títo psychológovia tak budú môcť byť prítomní na jednotlivých školách a postupne sa miesta združujúce psychológov pre školy začnú rozširovať.

„V školskom roku 2021/2022 budeme pilotne spúšťať prítomnosť inkluzívnych tímov v rôznych krajoch a okresoch a následne od ďalšieho školského roka by tieto tímy mohli byť výraznou pomocou pre veľké školy, ako aj ťažiskové a spádové školy,“ približuje minister školstva Branislav Gröhling.

Ministerstvo školstva považuje osvetu a pomoc pre mladých ľudí v kríze za dôležitú nielen v online, ale aj v reálnom prostredí. Aj preto aktívne podporuje vznik miest pre podporu mladých, kde bezpečným a anonymným spôsobom môžu riešiť svoje problémy. Jedným z nich je aj Klub Machovisko, ktorý vznikol z iniciatívy OZ IPčko. Ide o miesto s neformálnym prostredím, kde môžu mladí ľudia získať pomoc, záujem a možnosti rozvoja od vyškolených psychológov.

Stretávať sa v ňom budú odborníci a odborníčky z IPčka a organizovať pravidelný program, terapiu, čitáreň či filmové večery. Kľúčovým prvkom je možnosť porozprávať sa s odborníkmi. Priestor bude fungovať 4x do týždňa, v stredu a vo štvrtok v čase od 15:00 do 20:00, v piatok od 15:00 do 21:00 a v sobotu od 17:00 do 21:00.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA