Site icon GLOBALNEWS.SK

Intenzívne náhodné kontroly na hraniciach, pribudne jazdný pruh pre zaočkovaných

policia

Ilustračné snímka, foto: GlobalNews

BRATISLAVA – Od pondelka 5. júla 2021 je Slovenská republika v II. fáze a riadi sa systémom Alert, čo znamená, že sú zavedené náhodné, avšak intenzívne, kontroly dodržiavania povinností osôb vstupujúcich na územie Slovenskej republiky cez vnútorné a vonkajšie hranice, vrátane letísk. Kontroly sú naďalej vykonávané vo vytypovaných vlakoch a na vlakových staniciach. Výnimku z kontrol má nákladná doprava. Informuje o tom rezort vnútra v tlačovom vyhlásení na svojej webovej stránke.

Policajti pri zdravotno-bezpečnostných kontrolách podľa rezortu preverujú splnenie povinnosti registrácie na webe e-hranica, ako aj preukázanie splnenia podmienok na uplatnenie výnimky z karanténnych povinností.

„Tam, kde je to možné, najmä na veľkých cestných priechodoch, bude vytvorený čo najväčší možný počet jazdných pruhov, pričom jeden jazdný pruh bude určený pre očkované osoby. Z dôvodu zabezpečenia plynulosti premávky žiadame občanov, aby si pred príchodom na miesta kontroly pripravili všetky potrebné doklady, potvrdenia alebo mobilné ariadenia s digitálnymi formami potvrdení. Príslušníci Policajného zboru kontrolujú digitálne COVID preukazy pomocou mobilných  čítacích zariadení,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Pri kontrolách im pomáhajú príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky a v prípade potreby prisľúbili pomoc aj príslušníci Finančnej správy SR.

Pri  zavedení  kontrol dodržiavania ustanovení vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR došlo k nárastu čakacích dôb. Aktuálne je situácia pokojná a  príslušníci Policajného zboru vybavujú cestujúcich priebežne. So zvýšenými čakacími dobami treba počítať najmä v ranných a popoludňajších hodinách.

O uzatvorení vybraných, menej frekventovaných, hraničných priechodov  na vnútorných hraniciach z dôvodu efektívnejšej  kontroly rozhodla vláda 30. júna 2021. O tom, či dôjde k prehodnoteniu zatvorenia, resp. otvorenia niektorých hraničných priechodov, musí rozhodnúť vláda uznesením.

Zoznam uzatvorených priechodov
MAĎARSKO
RAKÚSKO
  • Bratislava (Kopčianska ulica) – Kitsee
POĽSKO
ČESKÁ REPUBLIKA
Exit mobile version