Sociálne siete

DOMOV

Lekárska komora nevidí význam ani úžitok celoplošného testovania

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 22:44

226

large testovanie eba
ZDROJ: SITA/Jakub Julény

REKLAMA

14. január 2021 10:10 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Slovenská lekárska komora (SLK) nevidí význam ani úžitok celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť koronavírusu. V televízii TA3 to povedal prezident komory Marian Kollár. Naopak, lekárska komora pri plánovanom plošnom testovaní vidí skôr riziká. Za najväčší problém považuje personálne obsadenie zdravotníkmi. Prezident komory tiež upozornil, že ide o hromadnú akciu, kde sa stretne na jednom mieste veľké množstvo ľudí, a teda hrozí vyššia možnosť prenosu nákazy. Rizikom je podľa neho tiež to, že sa na Slovensku šíri britská mutácia koronavírusu, ktorá je oveľa infekčnejšia a pri takej hromadnej akcii, ako je celoplošné testovanie, by mohla výrazným spôsobom ovplyvniť budúcnosť pandémie.

„Slovenská lekárska komora zastáva stanovisko, že testovať treba, ale len lokálne a v regiónoch s výrazne vyššou premorenosťou,“ uviedol jej prezident. Lokálne cielené testovania v ohniskách podľa Kollára komora podporí.

Ako uviedol šéf lekárskej komory, na štvrtkovom stretnutí s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím okrem plošného testovania hovorili aj o odškodnení pracovníkov v zdravotníctve, u ktorých nejakým spôsobom nastala ujma na zdraví alebo prišlo k úmrtiu. „Hovorili sme aj o PN-kách, ktoré by mali byť automaticky hradené 100 percentami, nie 70 až 80 percentami zo Sociálnej poisťovne,“ doplnil Kollár. S ministrom sa tiež zaoberali otázkou, čo čaká slovenské zdravotníctvo po pandémii.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA