Sociálne siete

DOMOV

Minister školstva sa svojho magisterského titulu nevzdá

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 22:58

240

large grohling bfbdb
ZDROJ: Branislav Gröhling, SITA/Kancelária Národnej rady SR

REKLAMA

13. január 2021 06:24 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) sa svojho magisterského titulu nevzdá. Povedal to po dnešnom rokovaní vlády.

„Ja som na túto otázku odpovedal viackrát a povedal som nie,“ uviedol. Podotkol, že k tejto téme si dal vypracovať protokol v Českej republike, ktorý zverejnil. Dodal, že tiež zverejnil svoju diplomovú prácu aj s argumentami.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok 11. januára po tlačovej konferencii po rokovaní vlády pre média povedal, že sa svojho magisterského titulu vzdá vtedy, ak tak urobí aj minister školstva. Išlo o reakciu na výzvu Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ). Tá mu zaslala aj predpripravené tlačivo, ktoré stačí podpísať, osvedčiť podpis a poslať rektorovi Univerzity Komenského v Bratislave. K výzve vysokoškolákov sa pripojila aj Nadácia Zastavme korupciu, ktorá k rovnakému kroku vyzvala aj ďalších vrcholových politikov. Okrem Gröhlinga spomenuli predsedu Národnej rady SR (NR SR) Borisa Kollára, poslankyňu NR SR Petru Krištúfkovú (obaja Sme rodina) a predsedu Slovenskej národnej strany a bývalého predsedu parlamentu Andreja Danka.

„Keďže sme v tom s ministrom školstva spolu, tak urobím presne to isté, čo urobí minister školstva,“ povedal Matovič. Na otázku médií, prečo zmenil svoj postoj a poukazuje na Gröhlinga, odpovedal, že „tak som sa rozhodol“.

Podpredsedníčka ŠRVŠ pre vzťahy s verejnosťou Ema Petriková pripomenula, že Matovič ešte 20. septembra 2020 v diskusnej relácii TA3 V politike vyhlásil, že nemá najmenší problém vzdať sa titulu a spraví to hneď, ako to zákon umožní. Parlament následne 4. novembra minulého roka prijal novelu inšpirovanú českou právnou úpravou, ktorá umožňuje absolventovi od 1. januára 2021 vzdať sa nadobudnutého titulu.

Denník N 13. júla informoval, že Gröhling mal získať svoj magisterský titul pochybným spôsobom, keďže jeho diplomová práca je podľa média kompilátom s prvkami plagiátu. Gröhling v rozhovore pre agentúru SITA a portál vŠkolstve.sk uviedol, že sa titulu nevzdá pre svoju prácu, keďže pre titul chodil do školy päť rokov a absolvoval jednotlivé skúšky a štátnice. „A ak boli nejaké pochybnosti v rámci mojej prace, kde neboli správne citácie alebo ostatné náležitosti, je mi to veľmi ľúto, ale podľa smernice, ktorá bola v rámci vysokej školy, som splnil všetky kritéria, ktoré tam boli stanovené,“ povedal.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA