Sociálne siete

DOMOV

Neznámy záškodník vypína elektrinu v okolí Zvolena a Detvy, hrozí mu prísny trest

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 23:24

196

large elektrina e
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Chris Dickens

REKLAMA

11. december 2020 14:20 SITA, redakcia

ZVOLEN – Starosti odberateľom elektrickej energie v okolí Detvy a Zvolena robí v posledných týždňoch neznámy záškodník. Ako informoval hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) Miroslav Gejdoš, zatiaľ nestotožnený páchateľ v trinástich prípadoch otvoril distribučnú trafostanicu a vypol v nej hlavný istič. SSD už v tejto súvislosti podala trestné oznámenie.

Dôsledky pocítilo spolu 400 odberných miest, ktoré zostali bez elektriny desiatky minút, v niektorých prípadoch aj poldruha hodiny. „Táto osoba alebo skupina si zrejme neuvedomuje riziká a možné následky. Neoprávnenou manipuláciou s vyhradeným technickým zariadením sa dopúšťa trestného činu. Obmedzuje odberateľov, ktorí sú vo svojich domácnostiach alebo prevádzkach bez elektriny paralyzovaní, pretože nesvietia, nekúria a nič im nefunguje. Množstvo ľudí je odkázaných na medicínske prístroje, v takýchto prípadoch môže ísť o život,“ upozornil oblastný vedúci strediska údržby SSD Ján Válka.

SSD riešila výpadky okamžite po ich nahlásení na poruchovú linku. Vo všetkých prípadoch obnovila pohotovostná služba dodávku elektriny ihneď po príchode k trafostanici s vypnutým ističom.

Páchateľovi hrozí v tomto prípade veľmi prísny postih, pri dokázaní poškodenia a ohrozenia prevádzky verejnoprospešného zariadenia aj s ohľadom na vyhlásený núdzový stav môže skončiť vo väzení až na osem rokov. „V prípade úmyselného poškodenia elektroenergetického zariadenia s následkom smrti, ťažkej ujmy na zdraví alebo škody veľkého rozsahu, ide o trestný čin všeobecného ohrozenia. V čase krízy sa trestá odňatím slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie,“ doplnila Eva Špaleková z právneho oddelenia SSD.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA