Sociálne siete

DOMOV

Novoročný príhovor prezidentky: Boli sme svedkami nezlomného ľudského úsilia a spolupráce

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 21:18

180

large caputova fb prihovor dcf
ZDROJ: Zuzana Čaputová počas príhovoru, FB/Zuzana Čaputová

REKLAMA

1. január 2021 06:27 SITA, redakcia

BRATISLAVA – V roku 2020 sme boli svedkami nezlomného ľudského úsilia, spolupráce, kreativity a odbornosti. V novoročnom príhovore to v súvislosti s pandémiou COVID-19 konštatovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Podľa hlavy štátu vedci na celom svete a tiež vedecké osobnosti na Slovensku prichádzali s riešeniami, postupmi a testami. Slovenská veda pritom podľa prezidentky opäť raz ukázala vysokú kvalitu, napriek jej ťažkým podmienkam.

„Zdravotníci, záchranári, laboranti a ostatní ľudia v prvej línii boli tento rok pre nás vakcínou ľudskosti. Ak sme schopní uvedomiť si ich obetu, nemôžeme už ostať ľahostajní k iným ľuďom v núdzi. Ľudia v týchto profesiách na úkor osobného života, v podmienkach slovenského zdravotníctva, bojujúc s únavou od jari aj za cenu ohrozenia vlastného zdravia, zachraňujú druhých. Aj teraz, v týchto sekundách,“ uviedla hlava štátu.

V uplynulom roku sme podľa prezidentky zažili až príliš veľa sporov. „Nie sme súčasťou vojny a nenávisť, ktorá sa v spoločnosti šíri, nie je riešením. Našim nepriateľom nie sú opatrenia, ani ľudia s iným názorom. Našim nepriateľom je vírus, ktorý porazíme len spoločne. My všetci spolu, teraz, tvoríme Slovensko. A na zvládnutie krízy potrebujeme vidieť v tom druhom aj brata, sestru, občana, človeka, o ktorého pochopenie nikdy nestratí zmysel sa snažiť,“ zdôraznila prezidentka.

Pre mnohých ľudí podľa hlavy štátu uplynulý rok znamenal stratu istôt, či zamestnania. „Oceňujem kroky vlády, ktorá pripravila finančnú pomoc strádajúcim zamestnancom a podnikateľom. Tieto opatrenia však denne testuje životná realita a je potrebné ich ďalej upravovať, aby nikto z vás neprepadával cez záchrannú sieť pomoci,“ dodala prezidentka.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA