Site icon GLOBALNEWS.SK

Od 31. mája pri vstupe na Slovensko platia nové pravidlá podľa cestovného semaforu

cestovny semafor mapa

Cestovný semafor - mapa. Zdroj: MV SR

BRATISLAVA – Vláda v stredu 26. mája 2021  schválila tzv. cestovný semafor, cieľom ktorého je umožniť osobám relatívne bezpečné cestovanie do zahraničia a súčasne minimalizovať import nových infekcií a ich mutácií.  Účinný bude od podelka 31. mája 2021. Semafor sa bude aktualizovať raz za dva týždne, v individuálnych prípadoch aj skôr.  Informovalo o tom ministerstvo vnútra v tlačovej správe na svojej stránke.

Režim na hraniciach v súlade s podmienkami semaforu upravuje aktuálna vyhláška ÚVZ SR č. 212/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky,  ktorá nadobúda účinnosť 31. mája 2021.

Krajiny sú v cestovnom semafore rozdelené z hľadiska rizikovosti.

Zelené krajiny –  krajiny Európskej únie a štáty s priaznivou epidemiologickou situáciou.

Medzi zelené krajiny patria  od 31. mája členské štáty Európskej únie, Austrália, Čínska ľudová republika, Čínska republika (Taiwan), Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macao, Nórsko, Nový Zéland, Singapur.

Červené krajiny – krajiny s nepriaznivou alebo rýchlo sa zhoršujúcou epidemiologickou situáciou, bez prítomnosti nebezpečných variantov vírusu.

Červenými krajinami sú od 31. mája Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Malajzia, Mongolsko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina, Uzbekistan. 

Čierne krajiny – všetky ostatné krajiny, do ktorých sa neodporúča cestovať z dôvodu výskytu komunitného šírenia nebezpečných variantov vírusu a tiež pre nedostupnosť či nedôveryhodnosť/nekvalitu dát o epidemiologickej situácii.

Pravidlá platné pre príchod zo všetkých krajín (zelených, červených, čiernych)
Pravidlá pre príchod zo zelených štátov
Pravidlá platné pre príchod z červených štátov

Za návštevu červenej krajiny sa nepovažuje tranzit kratší ako osem hodín, pričom musí byť bez zastavenia (okrem zastavenia na doplnenie pohonných látok) alebo tranzit cez letisko, bez opustenia priestorov letiska. V tomto prípade sa takáto návšteva považuje za návštevu štátu v zelenom zozname.

Pravidlá platné pre príchod z čiernych štátov

Za návštevu čiernej krajiny sa nepovažuje tranzit kratší ako 8 hodín, pričom musí byť bez zastavenia (okrem zastavenia na doplnenie pohonných látok) alebo tranzit cez letisko, bez opustenia priestorov letiska. V tomto prípade sa takáto návšteva považuje za návštevu štátu v zelenom zozname.

Ďalšie dôležité zmeny 

Zmierňujú sa podmienky pre pendlerov: povinný negatívny test (RT-PCR, antigénový test) nie starší ako 7 dní pri prechode cez hranice (neplatí pre deti do 10 rokov)možno po novom nahradiť dokladom o očkovaní alebo dokladom o prekonaní COVID-19, teda v prípadoch, ak:

Kto je pendler?

Negatívny test môžu dokladom o zaočkovaní a prekonaní COVID-19 nahradiť aj občania SR, ktorí vstupujú na naše územie a majú prechodný alebo trvalý pobyt v susedných štátoch do 100 km. 

Naďalej platia výnimky z domácej karantény a povinnosti mať negatívny test (bez ohľadu na zelený, červený a čierny systém) napríklad pre posádky nákladnej dopravy, vlakov, lietadiel, zdravotnej služby vykonávajúcej transport či pohrebných služieb. Ďalšie výnimky sú uvedené v paragrafe 7 vyhlášky.

Naďalej platia výnimky z domácej karantény pre študentov, ľudí starajúcich sa o blízke osoby a ďalšie iné osoby bližšie špecifikované v paragrafe 9 vyhlášky. Niektoré situácie si predloženie negatívneho testu nevyžadujú, iné áno. Tam, kde je potrebné mať pri sebe výsledok negatívneho testu, je možné ho nahradiť dokladom o očkovaní alebo prekonaní COVID-19.

Po novom s podmienkou antigénového testu môžu na územie SR bez karantény vstúpiť aj študenti slovenských škôl z Ukrajiny (7-dňový Ag test) a blízke osoby snúbencov (dvojdňový Ag test). Súčasne sa doprecizovalo, že vstup na územie SR s antigénovým testom platí len pre umelcov, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v susedných krajinách s výnimkou Ukrajiny.

Zdroj: ÚVZ SR, MV SR

Exit mobile version