Site icon GLOBALNEWS.SK

Oddnes prísnejšie kontroly na hraniciach. Nezaočkovaných čaká karanténa

policia fb

Ilustračné foto, zdroj: Facebook/Polícia SR

BRATISLAVA – Režim protiepidemických opatrení na hraniciach pri vstupe na územie Slovenskej  republiky sa od 5. júla 2021 riadi novým Alert systémom pre prijímanie protiepidemických opatrení na vnútorných a vonkajších hraniciach Slovenskej republiky, schváleným uznesením vlády Slovenskej republiky č. 386/2021 z 30. júna 2021.

Od pondelka 5. júla 2021 je SR v druhej fáze

Príslušníci Policajného zboru budú pri zdravotno-bezpečnostných kontrolách preverovať splnenie povinnosti registrácie na webe e-hranica, ako aj preukázanie splnenia podmienok na uplatnenie výnimky z karanténnych povinností.

„Z dôvodu zabezpečenia plynulosti premávky polícia žiada príchodzích, aby si pred príchodom na miesta kontroly pripravili všetky potrebné doklady, potvrdenia alebo mobilné zariadenia s digitálnymi formami potvrdení,“ upozorňuje ministerstvo vnútra.

Policajný zbor je pripravený vykonávať kontrolu digitálnych COVID preukazov EÚ prostredníctvom mobilných čítacích zariadení. Policajný zbor bude vykonávať kontroly na vnútorných hraniciach s podporou príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a v prípade potreby tiež s podporou Finančnej správy.

Nezaočkovaní do karantény

Od 9. júla 2021 začína platiť nový cestovný semafor. Ten reaguje na šírenie delta variantu koronavírusu  a prináša zmeny v cestovaní. Krajiny, z ktorých sa vstupuje na územie SR, už nebudú rozdelené do stupňov rizikovosti. Rozdiel bude v tom, či  prichádzajúca osoba je alebo nie je zaočkovaná.

Podrobnosti upravuje nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR ku karanténnym povinnostiam osôb pri vstupe na územie SR, účinná od 9. júla 2021.

Upravuje povinnosti  osôb vstupujúcich na územie SR pri registrácii na korona.gov.sk/ehranica a výnimky z tejto povinnosti, ako aj podmienky karantény pri vstupe na územie SR vrátane režimu pre ľudí cestujúcich za prácou, ktorí nie sú zaočkovaní, a tiež študentov.

Definícia plne zaočkovanej osoby:

Okrem COVID-preukazu EÚ alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku je možné preukazovať sa aj potvrdeniami z iných krajín. Podmienkou je, aby toto potvrdenie bolo v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

Karanténa a výnimky z nej

Karanténa nie je povinná pre:

Ďalšie zmeny vo výnimkách z akarantény:

Režim pre ľudí cestujúcich za prácou, ktorí nie sú zaočkovaní – platí do 1. septembra 2021

Karanténa sa na nich nevzťahuje, ak spĺňajú všetky tieto podmienky:

Študenti vstupujúci na územie Slovenska, ktorí majú nad 12 rokov a navštevujú materskú, základnú, strednú alebo vysokú školu v susedných štátoch (alebo naopak majú pobyt v týchto krajinách a navštevujú školu na Slovensku), nemusia podstúpiť karanténu, ak majú potvrdenie o prezenčnom štúdiu a zároveň majú negatívny výsledok RT-PCR alebo antigénového testu nie starší ako 7 dní.

Podmienky sa vzťahujú aj na jednu sprevádzajúcu osobu, tá sa okrem negatívneho testu musí vedieť preukázať potvrdením o statuse sprevádzajúcej osoby. Zdôrazňujeme, že študenti musia prekračovať hranice z dôvodu aktívneho štúdia (to znamená, že musí prebiehať prezenčná výučba, režim si študenti nemôžu uplatniť v období kedy je prerušená ako napr. počas letných prázdnin).

Vstup na územie SR leteckou dopravou
Tranzit a koridory

Ukrajina – Česká republika

Česká republika – Ukrajina

Poľsko – Rakúsko/Maďarsko  

Rakúsko/Maďarsko – Poľsko

Česká republika – Rakúsko/Maďarsko

Rakúsko/Maďarsko – Česká republika

 Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Exit mobile version