Site icon GLOBALNEWS.SK

Pravidlá a výnimky zo zákazu vychádzania účinné od 10. mája

rusko

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/engin akyurt

BRATISLAVA – Slovensko prechádza od pondelka 10. mája 2021  do ružovej fázy COVID automatu. Dva okresy, Považská Bystrica a Myjava, zostávajú v bordovej farbe, v červenej je 33 okresov a v ružovej 44.  Prísnejšie pravidlá stále treba dodržiavať v bordových okresoch, v ktorých platí zákaz vychádzania ako doteraz od 5. do 1.  hodiny. V ružových a červených okresoch platí len večerný zákaz vychádzania – od 21. do 1. hodiny. Informuje o tom ministerstvo vnútra v tlačovej správe na svojej stránke.

Celodenný zákaz naďalej platí na cestu na zahraničnú dovolenku. Negatívny test na nepotrebujú žiaci do školy v žiadnom okrese.

V  červených a ružových okresoch už cez deň do 21. hodiny nie je obmedzený pohyb, keďže v tomto čase neplatí zákaz vychádzania. Môžu sa v nich konať aj kultúrne podujatia. Nie je potrebný ani test do obchodov, na terasu reštaurácií, do fitnescentra či na úrady. Do práce sa v týchto okresoch test vyžaduje  až po 21. hodine.

Pozitívny vývoj prináša aj ďalšie uvoľnenia v pandemických pravidlách:

Podrobnosti nájdete v aktuálnych vyhláškach Úradu verejného zdravotníctva SR:

COVID AUTOMAT platný od 10. mája 2021

Aktualizované rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti  na základe Covid automatu zverejňuje rezort zdravotníctva každý týždeň.

Čo je COVID AUTOMAT? (PDF, 1 MB)

Tretí stupeň varovania /bordové okresy/: okres Myjava, okres Považská Bystrica,

Druhý stupeň varovania /červené okresy/: okres Bánovce nad Bebravou, okres Banská Bystrica, okres Banská Štiavnica, okres Bardejov, okres Bytča, okres Čadca, okres Detva, okres Dolný Kubín, okres Gelnica, okres Humenné, okres Ilava, okres Kežmarok, okres Kysucké Nové Mesto, okres Levoča, okres Martin, okres Medzilaborce, okres Nové Mesto nad Váhom, okres Prešov, okres Revúca, okres Ružomberok, okres Sabinov, okres Sobrance, okres Stará Ľubovňa, okres Svidník, okres Trenčín, okres Trnava, okres Turčianske Teplice, okres Tvrdošín, okres Veľký Krtíš, okres Vranov nad Topľou, okres Žarnovica, okres Žiar nad Hronom, okres Zvolen,

Prvý stupeň varovania/ružové okresy/: okres Bratislava I. – V., okres Brezno, okres Dunajská Streda, okres Galanta, okres Hlohovec, okres Komárno, okres Košice I. – IV., okres Košice-okolie, okres Krupina, okres Levice, okres Liptovský Mikuláš, okres Lučenec, okres Malacky, okres Michalovce, okres Námestovo, okres Nitra, okres Nové Zámky, okres Partizánske, okres Pezinok, okres Piešťany, okres Poltár, okres Poprad, okres Prievidza, okres Púchov, okres Rimavská Sobota, okres Rožňava, okres Senec, okres Senica, okres Skalica, okres Snina, okres Spišská Nová Ves, okres Stropkov, okres Šaľa, okres Topoľčany, okres Trebišov, okres Zlaté Moravce, okres Žilina;

PRÁCA

PRÍRODA

Pobyt v prírode je možný aj bez testu do 21:00 bez rozdielu farby okresu.

ŠKOLY

Bez testu môžu vstupovať do škôl a školských zariadení deti MŠ, žiaci ZŠ (prvý aj druhý stupeň), SŠ, špeciálnej školy, poslucháči jazykovej školy a žiaci vstupujúci do priestorov VŠ na účel prijímacieho konania:

Študenti VŠ vybraných zdravotníckych odborov potrebujú test nie starší ako 7 dní alebo doklad o výnimke do priestorov a zariadení VŠ. V červených a ružových okresoch len od 21:00 do 1:00, v bordových od 5:00 do 1:00.

V bordových okresoch sa vyžaduje test nie starší ako 7 dní aj na účel vykonania štátnej skúšky do VŠ, miesta výkonu praxe, špecializovaného výučbového zariadenia a účelového zariadenia VŠ.

KULTÚRNE PODUJATIA

Kultúrne podujatia sa môžu konať v ružových a červených okresoch.

Prevádzkovateľ je povinný uchovávať telefonický alebo emailový kontakt návštevníkov po dobu 2 týždňov od ukončenia podujatia.

KTO NEPOTREBUJE TEST

REŽIM V ČERVENÝCH A RUŽOVÝCH OKRESOCH

Platí večerný zákaz vychádzania od 21:00 do 1:00, na ktorý sa taktiež vzťahujú výnimky. Cez deň v týchto okresoch nie sú  obmedzenia pohybu.

VÝNIMKY Z VEČERNÉHO ZÁKAZU VYCHÁDZANIA S TESTOM ALEBO ALTERNATÍVOU

VÝNIMKY Z VEČERNÉHO ZÁKAZU VYCHÁDZANIA BEZ TESTU

REŽIM V BORDOVÝCH OKRESOCH

KDE POTREBUJETE TEST ALEBO ALTERNATÍVU

Negatívny test na ochorenie covid-19 nie starší ako 7 dní (alternatívou je očkovanie alebo prekonanie ochorenia) je potrebný na uplatnenie výnimky na cestu:

VÝNIMKY V ČASE OD 5:00 DO 21:00

VÝNIMKY V ČASE OD 5:00 DO 1:00

KDE SA DOSTANETE AJ BEZ TESTU

VÝNIMKY V ČASE OD 5:00 DO 1:00

VÝNIMKY ZO ZÁKAZU VYCHÁDZANIA BEZ TESTU V ČASE OD 5:00 DO 21:00

Bez testu na ochorenie covid-19 si možno uplatniť výnimku okrem vyššie uvedených aj tieto, a to na cestu:

Exit mobile version