Sociálne siete

DOMOV

V Trenčíne pokračuje celoplošné testovanie. Situácia je horšia ako pri novembrových testovaniach

Zverejnené:

Upravené: 23. januára 2021 o 21:42

253

large testovanie eafa
ZDROJ: SITA/Martin Medňanský

REKLAMA

20. december 2020 10:54 SITA, redakcia

TRENČÍN – Počas druhého dňa víkendového antigénového testovania na koronavírus v Trenčíne vykonali odberové tímy 4 036 testov, z ktorých 130 bolo pozitívnych. Informoval o tom na tlačovom brífingu trenčiansky primátor Richard Rybníček. Celkovo tak počet pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 stúpol na 418, pričom miera pozitivity je na hodnote 2,48 percenta.

Doteraz stihli v Trenčíne otestovať spolu 16 867 ľudí, v porovnaní so sobotou organizátori umožnili nechať sa otestovať sa aj tým, ktorí síce v Trenčíne žijú, ale nemajú tu ani trvalý či prechodný pobyt. „Ukazuje sa, že odberné tímy sú šikovné a zvládajú otestovať viac ľudí, ako sme očakávali. Rozhodli sme sa, že v nedeľu umožníme prísť sa dať otestovať aj obyvateľom Trenčína, ktorí sa preukážu listom vlastníctva, nájomnou zmluvou, vecným bremenom k nehnuteľnosti alebo právom k jej užívaniu,“ uviedol Rybníček.

Dnes od 14:00 môžu odberné miesta navštíviť aj obyvatelia jedenástich obcí z takzvanej Mestskej funkčnej oblasti Trenčín, ktorú tvoria Mníchova Lehota, Veľké Bierovce, Opatovce, Trenčianske Stankovce, Trenčianska Turná, Soblahov, Kostolná Záriečie, Zamarovce, Hrabovka, Skalka nad Váhom a Trenčianska Teplá.

Proces celoplošného testovania dokončia v dvoch nasledujúcich pracovných dňoch. „Dnes ráno som absolvoval konferenčný hovor s predstaviteľmi regionálneho úradu verejného zdravotníctva, fakultnej nemocnice, ale aj biochemikom Pavlom Čekanom a dohodli sme sa, že v pondelok 21. decembra obtelefonujeme všetkých pozitívne testovaných z víkendového testovania a tých, ktorí nebudú mať žiadne príznaky, na ďalší deň otestujeme PCR testami. Umožníme im tak sa presvedčiť, či sa u nich neprejavila falošná pozitivita a v prípade, že tomu tak bude, môžu mať krajšie Vianoce a v ďalšom období sa ako negatívne testovaní môžu zaradiť do vakcinačného programu,“ poznamenal Rybníček.

Trenčianska samospráva zorganizovaním dobrovoľného celoplošného testovania zareagovala na aktuálnu epidemiologickú situáciu v regióne, keďže s hodnotou 805 v rebríčku sedemdňovej incidencie je okres Trenčín najzamorenejším okresom na Slovensku. Náklady na dvojdňové testovanie primátor Rybníček odhadol na 55-tisíc eur, o ich refundáciu mieni trenčianska radnica požiadať štát.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA