Sociálne siete

DOMOV

Via Iuris: Rozsudok v kauze zmeniek je nevyhnutný pre zvýšenie dôvery v súdnictvo

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 23:04

198

large rusko zmenky aefdc
ZDROJ: Exriaditeľ televízie Markíza po vynesení rozsudku Najvyšieho súdu SR na zasadnutí s Marianom K. a Pavlom R. v kauze miliónových zmeniek TV Markíza. SITA

REKLAMA

13. január 2021 01:15 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Rýchle a transparentné odhaľovanie a následné odsúdenie a potrestanie vinníkov je nevyhnutné pre zvýšenie dôveryhodnosti justície v očiach verejnosti. Pre agentúru SITA to uviedla advokátka spolupracujúca s mimovládnou organizáciou Via Iuris Eva Kováčechová, v reakcii na rozsudok Najvyššieho súdu SR (NS SR) v prípade miliónových televíznych zmeniek z 12. januára. Senát NS SR v ňom zamietol odvolania obžalovaných aj prokurátora a odsúdil tak Mariana Kočnera a Pavla Ruska na 19 rokov väzenia. Kováčechovej stanovisko poskytla Katarína Žitniaková z Via Iuris.

Kauzu zmeniek mal na starosti prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta, ktorý je zároveň aj kandidátom na špeciálneho prokurátora. „Úspech Úradu špeciálnej prokuratúry prichádza v čase, keď táto inštitúcia nemá vedenie, vzhľadom na to, že bývalý šéf úradu Dušan Kováčik je väzobne stíhaný,“ komentuje Kováčechová. Dodala, že voľba nového šéfa špeciálnej prokuratúry je v plnom prúde a mimovládna organizácia dúfa, že poslanci pod drobnohľadom verejnosti vyberú špeciálneho prokurátora s vysokými morálnymi a odbornými predpokladmi. „Úrad špeciálnej prokuratúry by sa pod kvalitným vedením mohol stať jedným z pilierov spravodlivosti,“ uzavrela.

Senát NS SR v utorok 12. januára rozhodol, že v kauze miliónových televíznych zmeniek si Marian Kočner a Pavol Rusko odsedia vo väzení zhodne po 19 rokov. Senát zamietol odvolania obžalovaných aj prokurátora. Rozhodnutie súdu je právoplatné.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA