Site icon GLOBALNEWS.SK

Vysoké horúčavy a tepelný stres? Tipy, ako predísť zdravotným problémom

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Todd Quackenbush

BRATISLAVA – Horúce počasie nám dáva riadne zabrať. Vysoké teploty za uplynulé dni naberali na obrátkach a mnohí ľudia sa počas týchto horúčav cítia po zdravotnej stránke horšie. Na čo si dať pozor a ako si poradiť s príliš horúcimi dňami? Úrad verejného zdravotníctva radí predchádzať kolapsom z tepla aj prevenciou.

„Svetová meteorologická organizácia uvádza, že obdobie od r. 2011 – 2020 bolo najteplejšou dekádou doposiaľ. Počet ľudí vystavených extrémnym horúčavám exponenciálne stúpa v závislosti od zmeny klímy, čím sa zvyšuje aj množstvo zdravotných rizík a úmrtí spôsobených vplyvom horúčav,“ uvádza ÚVZ.

Tzv. „tepelný stres“ môže u jedinca odhaliť ochorenia, ktoré by sa prejavili až neskôr, napríklad kardiovaskulárne ochorenia, cukrovku, psychické poruchy, astmu a taktiež zvyšuje riziko dopravných nehôd a infekčných chorôb.

Na základe odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) môžeme pomocou niekoľkých pravidiel predísť vzniku tepelného stresu, a tým znížiť dopad extrémnych horúčav na verejné zdravie, a zároveň zabezpečiť ochranu zdravia pred ochorením COVID-19 aj v letných mesiacoch.

Poznáte tri pravidlá prevencie pred vplyvom horúčavy?

  1. Schlaďte si domácnosť

  2. Ochladzujte si telo

  3. Nevystavujte sa teplu

Na tieto pravidlá však nadväzujú ďalšie. Viete, ako predchádzať vysokej teplote v domácnosti?

Ochladzujte a hydratujte svoje telo:

Vyhnite sa horúčavám:

Ako sa chrániť pred horúčavami v čase pandémie COVID-19:


Vypracoval Odbor hygieny životného prostredia ÚVZ SR

Exit mobile version