Sociálne siete

Ekonomika

Budúci rok prinesie oživenie na personálnom trhu, prognózuje Grafton

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 13:12

191

large pocitac fddbf
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Christin Hume

REKLAMA

29. december 2020 09:53 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Budúci rok prinesie oživenie na personálnom trhu aj zmenu benefitov. Výhľad na ukončenie koronakrízy je v súvislosti s očkovaním pozitívny, preto agentúra Grafton Recruitment predovšetkým v druhej polovici budúceho roka očakáva celkovo lepšiu možnosť uplatnenia na trhu, najmä s ohľadom na absolventov. Firmy sa budú podľa agentúry snažiť flexibilne zareagovať na dopyt po službách a výrobkoch zo strany zákazníkov a tak opäť začnú prijímať zamestnancov. Stále však budú dbať na dodržiavanie hygienických opatrení.

„Ak bude pokračovať vývoj trhu rovnako, ako v druhej polovici roka 2020, potom by sa mohol rok 2021 oprieť o dobré výkonnostné kľúčové piliere našej ekonomiky a to hlavne o automobilový priemysel, ktorý od jesene funguje dobre, ďalej o potravinový priemysel, informačné technológie a telekomunikácie, no tiež logistické a prepravné služby,“ prognózuje Managing Director personálnej agentúry Grafton Miroslav Garaj.

Náborové plány a rozpočty na budúci rok majú spoločnosti vytvorené a rátajú skôr s náhradou pracovníkov ako s výrazným nárastom. Slovenský pracovný trh tak čaká obdobie stabilizácie, nie expanzie. Mnoho firiem má okrem plánu A, B a C vytvorený, na rozdiel od predchádzajúcich rokov, aj najhorší možný scenár.

Z legislatívneho pohľadu rok 2021 prináša pravidelnú úpravu minimálnej mzdy, pravdepodobnú možnosť výberu medzi gastrolístkami a finančným príspevkom na stravovanie, redefinovanie pojmu telepráca a práca z domu, či spresnenie predĺženia skúšobnej doby. Mnohí zamestnávatelia budú tiež riešiť dotácie od štátu a finančnú podporu.

Personálna agentúra Grafton Slovakia pôsobí v Bratislave, Nitre, Košiciach, Prešove a Žiline. Je súčasťou Gi Group. Patrí medzi poskytovateľov outplacementových služieb a poradenstva, ako aj výberu zamestnancov pomocou assessment centier, špeciálnych testov a dodatočne ponúka poradenský servis v oblasti ľudských zdrojov. Grafton pôsobí v rámci CEE v 4 krajinách.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA