Sociálne siete

Ekonomika

Cestovnému ruchu chýbajú zahraniční turisti

Zverejnené:

Upravené: 8. októbra 2021 o 14:21

356

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Gabriela Slovak

REKLAMA

BRATISLAVA – Počet návštevníkov v cestovnom ruchu sa síce medziročne zvýšil, oproti predkrízovej úrovni (júl 2019) však zaostával asi o pätinu. Kumulatívne je rok 2021 zatiaľ najslabším za posledné roky. Informuje o tom v analýze na svojej stránke Slovenská sporiteľňa.

Najväčším trápením pre tuzemských hotelierov je nedostatok zahraničných turistov a veľmi slabé mimosezónne mesiace. Letná sezóna síce poskytuje jemný impulz vo forme zvýšených tržieb, no ostatné mesiace sú na turistov počas pandemických mesiacov veľmi chudobné. Sila prichádzajúcej tretej vlny bude mať vplyv na výkonnosť cestovného ruchu (ale aj ostatných odvetví služieb) v ďalších mesiacoch roka. V budúcom roku však predpokladáme výrazné zlepšenie situácie v týchto odvetviach. Fed zmenil výhľad na úrokové sadzby na svojom septembrovom zasadnutí a plánuje do druhej polovice 2022 ukončiť program nákupu cenných papierov.

Cestovný ruch  bol v júli v počte návštevníkov  silnejší ako pred rokom (+2,5%), avšak stále výrazne zaostávajúci voči predpandemickej úrovni (-18 % oproti júlu 2019). Tento mesiac bol zároveň najsilnejším v roku 2021, keďže sa tradične silná letná sezóna kombinuje so zlepšenou pandemickou situáciou. Pozitívom je narastajúci počet domácich turistov počas letnej sezóny, ktorých vyšší počet aspoň čiastočne kompenzuje stratené tržby. Dôvodom ich rastúceho počtu v posledných dvoch rokoch je strach obyvateľov z cestovania, meniaca sa pandemická situácia u nás i v zahraničí a pravidlá pri príchode na Slovensko či snaha ľudí podporiť slovenských majiteľov ubytovacích zariadení.

Aj vďaka tomu môžeme v júli pozorovať najmenší rozdiel v počte návštevníkov oproti predkrízovému roku 2019. Predpokladáme, že podobne ako v júli, aj v auguste sa rozdiel oproti predkrízovej úrovni zníži. Na druhej strane môžeme očakávať tradičný výraznejší pokles počtu návštevníkov po skončení hlavnej (letnej) sezóny.

Z celoročného pohľadu je pokles zahraničného a domáceho dopytu veľmi citeľný. Letná sezóna je však len slabou útechou, keďže pokles návštevníkov za 7 mesiacov tohto roka dosahuje 68% oproti rovnakému obdobiu 2019. Najväčším problémom je dramatický prepad počtu zahraničných turistov. Náročná bola už druhá vlna, ktorá odštartovala na prelome rokov a zasiahla zimnú sezónu. Letné mesiace síce poskytujú náplasť vo forme vyšších tržieb, no sila prichádzajúcej tretej vlny ukáže aj nutnosť prijatia opatrení v službách – vrátane cestovného ruchu či iných odvetví vyžadujúcich si fyzickú prítomnosť zákazníka. Predpokladáme, že po odznení pandémie príde k oživeniu (zahraničného) dopytu aj v tomto sektore a sezóna 2022 by už mohla priniesť pozitívne správy.

Zdroj: Slovenská sporiteľňa

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA