Sociálne siete

Ekonomika

Pandémia komplikuje aj vlakové spoje. Pre nedostatok rušňovodičov budú obmedzené železničné spoje

Pandémia komplikuje aj vlakové spoje. Pre nedostatok rušňovodičov budú obmedzené železničné spoje

Zverejnené:

Upravené: 11. januára 2021 o 17:00

239

large vlak fbdba
ZDROJ: GlobalNews.sk/Petra Šturdíková

REKLAMA

11. január 2021 04:54 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Pre narastajúci počet prevádzkových zamestnancov na PN a v povinnej karanténe v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa od utorka 12. januára zníži počet vlakových spojov. Ministerstvo dopravy a výstavby sa pripravuje aj na väčší výpadok zamestnancov v železničných spoločnostiach. K dnešnému dňu chýba 235 rušňovodičov a 170 vlakvedúcich, ktorých Železničná spoločnosť Slovensko nevyhnutne potrebuje na prevádzku železničnej dopravy podľa aktuálneho grafikonu. „Na tento výpadok musíme reagovať. Pripravujeme sa aj na možnosť, že na niektorých málo využívaných tratiach vlaky dočasne zrušíme,“ vyhlásil minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

Najväčší výpadok je u zamestnancov pochádzajúcich z okresov Nitra, Nové Zámky, Senec a Galanta. Ako informoval Ivan Rudolf, poradca ministra dopravy a výstavby pre strategickú a krízovú komunikáciu, počty zamestnancov na PN a v karanténe však rastú aj v iných regiónoch. Z týchto dôvodov prosí rezort dopravy cestujúcu verejnosť o pochopenie, zároveň verí, že sa vlaky budú môcť v krátkom čase vrátiť na trate podľa aktuálneho grafikonu.

Od 12. januára bude v pracovných dňoch dočasne zrušených 28 vlakov. Pôjde o osobné vlaky na linke Senec – Veľký Biel – Bernolákovo – Ivanka pri Dunaji – Bratislava Vajnory – Bratislava predmestie – Bratislava Nové Mesto – Bratislava Petržalka a späť, jeden ranný vlak z Nových Zámkov do Petržalky, ďalší ranný vlak z Galanty do Petržalky a večerný vlak z Petržalky do Galanty. Pri hľadaní východísk z tejto situácie sa vybrali podľa ministra Doležala vlaky s aktuálne najnižšou frekvenciou cestujúcich, ktorá v týchto dňoch nedosahuje v niektorých prípadoch ani 10 percent kapacity vlakovej súpravy a pre ktoré je vysoko problematické zabezpečiť vlakový personál každý deň.

Náhradou budú osobné vlaky, ktoré premávajú na trase Nové Zámky – Galanta – Senec – Bernolákovo – Bratislava hl. stanica, ktoré premávajú každú hodinu, pričom pre stanice Senec a Bernolákovo je táto ponuka doplnená regionálnymi expresmi idúcimi v tzv. medzipolohe medzi osobnými vlakmi. Bez náhrady zostane úsek Bratislava Nové Mesto – Bratislava Petržalka, kde môžu cestujúci využiť bratislavskú MHD.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA