Site icon GLOBALNEWS.SK

Rok 2020 priniesol napriek pandémii na slovenský trh 700 nových reštaurácií

restauracia jedlo

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Dan Burton

BRATISLAVA – Podľa údajov poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company ukončili vlani podnikanie desiatky reštaurácií. A ďalšie stovky pribudli (v rámci spracovania údajov boli analyzované len gastro prevádzky, ktoré podnikali ako spoločnosti s ručením obmedzeným, vyňaté z analyzovania boli živnostenské oprávnenia – pozn.). Informovala o tom poradenská spoločnosť  v tlačovej správe na svojej stránke.

V roku 2020, ktorý sa dá považovať za jeden z najhorších rokov pre reštauračný biznis, zaniklo spolu 135 prevádzok. „Najviac z nich ukončilo svoju činnosť v posledných mesiacoch roka, len za posledný kvartál 2020 to bola tretina z celoročného objemu. Dôvody sa dajú pripísať koronakríze a vládnym opatreniam, ktoré na jeseň nariadili opätovné uzatvorenie prevádzok. Mnohé reštaurácie tak neboli finančne schopné utiahnuť ich aj naďalej,“ upozorňuje Petra Štěpánová, analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company, ktorá zároveň podotýka, že popri desiatkam ukončených gastro biznisov, vznikli stovky nových. Na slovenskom trhu vzniklo až 744 nových eseročiek poskytujúcich reštauračné služby.

„Nové podniky vznikali postupne v priebehu celého minulého roka, desiatky každý mesiac. Najviac ich bolo založených ešte pred definitívnym vypuknutím krízy – v januári 2020 (81), v júli (82) a júni (78). Aj za týmto scenárom vidíme koronakrízu – množstvo podnikateľov rozbehlo online donášku jedla, nakoľko pravdepodobne zistili, že na prípravu jedál im postačujú menšie priestory, pričom nemusia mať k dispozícii reštauračné priestory prispôsobené na usadenie hostí,“ podotýka Petra Štěpánová.

Podobne sa začal aj rok 2021. Do dnešného dňa pôsobí na Slovensku dovedna 8 990 spoločností, ktoré pôsobia v gastro sektore. Z dát spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company vyplýva, že v tomto roku stihlo ukončiť podnikanie 10 reštaurácií, no zároveň vzniklo 25 nových.

Podobná situácia je aj v Českej republike. „V susedných Čechách v roku 2020 zaniklo 636 gastro prevádzok, no pribudlo 1 224 nových. A v tomto roku ukončilo činnosť 43 reštaurácií a 62 ju rozbehlo,“ uzavrela analytička Petra Štěpánová s tým, že aktuálne u našich západných susedov pôsobí dovedna 22 355 reštaurácií, ktoré podnikajú ako spoločnosti s ručením obmedzeným.

Zdroj: www.bisnode.sk

 

Exit mobile version