Sociálne siete

Ekonomika

SR by sa mala viac sústrediť na obnovu verejných budov a rodinných domov

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 12:54

210

large dom budova bcc
ZDROJ: Unsplash/Ferdinand Stöhr

REKLAMA

30. december 2020 15:57 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Slovensko by sa malo viac sústrediť na obnovu verejných budov a rodinných domov. Hoci patríme k lídrom v EÚ v oblasti obnovy bytových domov, pre splnenie cieľov v rámci ochrany životného prostredia a úspory energie to nestačí. Najväčší priestor na znižovanie spotreby energie a emisií sa totiž nachádza v rodinných domoch a vo verejných budovách. Tvrdí to platforma Budovy pre budúcnosť, podľa ktorej do roku 2030 predstavuje obnova budov najväčší potenciál úspor energie. Ako upozornila riaditeľka platformy Katarína Nikodemová, podľa návrhu Dlhodobej stratégie obnovy budov z dielne rezortu dopravy a výstavby treba do roku 2050 znížiť v porovnaní s rokom 2020 v sektore budov spotrebu energie o 40 percent a emisie CO2 až o 79 percent.

„V najbližších mesiacoch bude preto rozhodujúce, aké konkrétne politiky a opatrenia pre obnovu budov ministerstvo nastaví, aby sme reálne dosahovali kvalitnú obnovu s požadovanými ambíciami,“ uviedla Katarína Nikodemová s tým, že v súčasnosti sa ponúka okrem pripravovaných nových eurofondov aj príležitosť v podobe fondu obnovy. Samotná Európska komisia vyzýva členské štáty, aby do svojich plánov zaradili aj investície na obnovy budov, nakoľko si uvedomuje ich výrazný prínos pre oživenie ekonomiky a znižovanie emisií.

„Plán obnovy, ktorý naša vláda poslala do Bruselu s investíciami do obnovy budov počíta a to je dobré. V rámci komponentu zelenej ekonomiky počíta slovenská vláda s investíciou 700 miliónov eur pre obnovu budov. Okrem politickej dohody na alokácii bude však veľmi dôležité aj prevedenie a nastavenie implementácie,“ dodáva Richard Paksi, analytik platformy. Potenciál vidí nielen v obnove verejných budov, ale aj rodinných domov, pri ktorých je slovenský dotačný program dlhodobo poddimenzovaný a vyžaduje si značne reformný prístup.

Ministerstvo dopravy a výstavby poskytol v rokoch 2016 až 2019 príspevok na zateplenie 173 rodinných domov vo výške 1,14 milióna eur. „Pre porovnanie, úspešný český program Nová zelená úsporám, ktorý sa primárne zameriava na rodinné domy, podporil za posledných 5 rokov takmer 50 000 projektov v celkovej hodnote približne 400 miliónov eur. Na Slovensku ani zďaleka nedosahujeme takéto tempo a je preto dobré, že ministerstvo chce tomuto segmentu venovať väčšiu pozornosť,“ zdôrazňuje Richard Paksi.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA