BRATISLAVA – Je to lahôdka v niekoľkých chodoch, pri ktorej si vychutnáte nielen detektívny príbeh, ale dozviete sa všeličo o gastronómii, haute cuisine, Luxembursku, či Európskej únii.
Šéfkuchár Xavier Kieffer zanechal svet vrcholného kuchárskeho umenia haute cuisine a otvoril si malú reštauráciu v dolnej časti Luxemburgu, kde svojim hosťom servíruje miestne špeciality.
Jedného dňa sa mu však v podniku zrúti na podlahu mŕtvy reštauračný kritik z Paríža a Kieffer je zrazu podozrivý z vraždy. Keď vzápätí bez stopy zmizne aj jeho niekdajší učiteľ, rozhodne sa vziať pátranie do vlastných rúk.
Narazí na obrovský kulinársky škandál a ocitá sa v ohrození života. Čoraz hlbšie preniká do spleti gastronomického sveta ovládaného konkurenčným bojom, aby zistil, o čo v tejto hre vlastne ide.
Diabolský plod je prvý diel zo série kulinárskych krimi so šéfkuchárom Xavierom Kiefferom. Autor Tom Hillenbrandt má rozhodne talent – za sebou skúsenosti s európskou politikou a pracoval aj ako novinár pre prestížny Spiegel. Takže písať vie, svet škandálov a intríg má tiež v malíčku.
Celým krimipríbehom sa vinie jedlo a rôzne pokrmy ako červená niť. Nie je však dominantná (a propos, v závere nájdete aj dva recepty z luxemburskej kuchyneJ), no šikovne dotvára celé rozprávanie a robí ho tak autentickejším.
Krimi Diabolský plod preložili do viacerých jazykov a v Nemecku i Luxembursku sa dostala na prvé miesta knižných rebríčkov. Z každej knihy série sa v Nemecku predalo vyše 100-tisíc výtlačkov. A sympatický šéfkuchár Xavier Kieffer sa čoskoro dostane aj na televízne obrazovky – v chystanom filme si si zahrá aj jeden z najznámejších nemeckých hercov Moritz Bleibtreu.