Sociálne siete

Kultúra

Rozprávková chalúpka Deduška Večerníčka je už opravená

Rozprávková chalúpka Deduška Večerníčka je už opravená

Zverejnené:

Upravené: 2. decembra 2020 o 2:00

1938

large chalupka abcd
ZDROJ: Domček DEDUŠKA VEČERNÍČKA v Novej Sedlici, FB/NP Poloniny

REKLAMA

2. december 2020 01:20 Martina Baumann

BRATISLAVA – Národný kultúrna pamiatka z prvej polovice 20. storočia dostala nový vzhľad, okrem toho však rozprávkovú chalúpku premiestnili o pár metrov ďalej, na nový pozemok blízko miestneho obecného úradu.

Domček Deduška Večerníčka je symbolom detstva a pozná ho, snáď, každý. Obľúbená televízna rozprávka na dobrú noc však vznikla aj na základe tej skutočnej predlohy. Klasický ľudový dom, respektíve chalúpka Deduška Večerníčka sa nachádza v najvýchodnejšej obci na Slovensku v Novej Sedlici, ktorá patrí pod Prešovský samosprávny kraj.

Keďže však rokmi chalúpka chradla a nevyrovnané vlastnícke vzťahy na pozemku, na ktorom stála, tomu tiež nepomohli, tak sa rozhodli minulý rok objekt zrekonštruovať. S dobrou správou tak prišla Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), keď sa rozhodla domček nakoniec premiestniť na pozemok, ktorý zakúpila. Do domčeka sa dostávala voda, ktorá znehodnocovala strechu, ale aj steny. Hlinená omietka na mnohých miestach opadala.

Rekonštrukcia chalúpky tak spočívala v oprave strechy, výmeny poškodených drevených hranolov, ale i okien, dverí a podlahy. Opravy zadotovalo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, keď v júli 2019 pridelilo na opravy 74 500 eur. RTVS nakoniec začala rekonštrukciu zrubu 6. júla 2020.

Prešovský samosprávny kraj dnes na svojej FB stránke informoval, že legendárny domček je už na novom mieste a v novom šate. „Zrekonštruovať a premiestniť sa ho podarilo za štyri a pol mesiaca. RTVS v ňom plánuje zriadiť expozíciu rozprávky,“ píše kraj na svojom FB.

RTVS sa zaviazala, že po rekonštrukcii bude chalúpka slúžiť ako stála expozícia depozitára detských programov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA