Sociálne siete

Kultúra

Vo veku 78 rokov zomrel jeden z najlepších gitaristov všetkých čias Jeff Beck

Zverejnené:

Upravené: 12. januára 2023 o 12:08

1166

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Vo veku 78 rokov zomrel jeden z najlepších gitaristov všetkých čias, Brit Jeff Beck. Držiteľ niekoľkých cien Grammy a člen Rokenrolovej siene slávy posúval hranice blues, jazzu a rokenrolu. Zomrel v utorok po tom, čo sa nakazil bakteriálnou meningitídou, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na Beckovho zástupcu.

Gitarista vydal albumy, ktoré žánrovo siahajú od blues, rocku a heavy metalu cez jazz fusion až po zmes rocku s elektronikou. Zahral si tiež na doskách iných hviezd, okrem iného Micka Jaggera , Tiny Turner, Stevieho Wondera, Rogera Watersa či ZZ Top.

„Jeff bol skvelý človek, geniálny gitarista. Žiadny ďalší Jeff Beck už nikdy nebude,“ napísal na Twitteri Tony Iommi, gitarista skupiny Black Sabbath.

Na scénu Beck vstúpil v roku 1965 ako člen slávnej skupiny Yardbirds. Jej ďalšími členmi boli Eric Clapton a neskorší gitarista skupiny Led Zeppelin Jimmy Page. V roku 1967 založil Beck s Ronom Woodom, od roku 1974 členom Rolling Stones, a Rodom Stewartom formáciu Jeff Beck Group, ktorá sa ale po dvoch úspešných albumoch rozpadla. Neskôr kapelu rovnakého názvu viedol s inými hudobníkmi.

V druhej polovici 70. rokov začal spolupracovať s českým klávesistom Janom Hammerom , s ktorým v roku 1980 nahral album There & Back.

Za Beckov najúspešnejší album je považovaný Flash z roku 1985, na ktorom je aj inštrumentálka Escape od Hammera. Za ňu Beck v roku 1986 dostal svoju prvú Grammy. S novým tisícročím potom hudobník vplával na vlnu elektroniky, ktorá mu vyniesla tretiu Grammy za pieseň Dirty Mind z albumu You Had It Coming (2001). Jeho posledným štúdiovým albumom bol Loud Hailer z roku 2016.

V posledných rokoch spolupracoval a vystupoval okrem iného s hercom a gitaristom  Johnnym Deppom . Vlani v lete spoločne vydali album s názvom 18 a zahrali v pražskom O2 univerze.

Berlín uviedol, že nedostal žiadosti od spojencov o presun tankov Leopard na Ukrajinu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA