Site icon GLOBALNEWS.SK

Izrael sa musí zbaviť svojich jadrových zbraní, rozhodla väčšina Valného zhromaždenia OSN

Izrael nikdy nepriznal, že vlastné jadrové zbrane, ale rezolúcia Valného zhromaždenia OSN bola zameraná na Izrael, nie na Irán.

Izrael musí zlikvidovať všetky svoje jadrové zbrane a svoje jadrové lokality odovzdať do pôsobnosti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, konštatoval prvý výbor Valného zhromaždenia OSN v úvodnom hlasovaní v pomere 152 ku 5 hlasom.

Proti piatkovej rezolúcii o „riziku šírenia jadrových zbraní na Blízkom východe“ sa postavilo päť krajín: Kanada, Izrael, Mikronézia, Palau a Spojené štáty. Ďalších 24 krajín sa zdržalo hlasovania, vrátane členov Európskej únie.

Výročnú rezolúciu, ktorú Valnému zhromaždeniu OSN v New Yorku predložil Egypt, podporila Palestínska samospráva a 19 krajín vrátane Bahrajnu, Jordánska, Maroka a Spojených arabských emirátov.

Zamerané proti Izraelu, ale nie proti Iránu

Rezolúcia je z veľkej časti zameraná proti Izraelu, ktorý je považovaný za jeden z iba deviatich štátov, ktoré vlastnia jadrové zbrane. Izrael sa k vlastníctvu týchto zbraní nikdy nepriznal.

Rezolúcia konštatuje, že Izrael je jedinou krajinou na Blízkom východe a jedným z mála zo 193 členských štátov OSN, ktorý nepodpísal Zmluvu o nešírení jadrových zbraní (NPT).

Predpokladá sa, že Irán, ktorý je signatárom zmluvy, je na ceste k vývoju jadrových zbraní. Napriek tomu sa rezolúcia o Iráne nezmieňuje.

Rezolúcia znovu potvrdila „význam pristúpenia Izraela k NPT a umiestnenie všetkých jeho jadrových zariadení pod komplexné medzinárodné záruky Nancy pre atómovú energiu pri realizácii cieľa všeobecného dodržiavania zmluvy na Blízkom východe“.

Ďalej vyzvala Izrael, aby „neodkladne pristúpil k Zmluve, nevyvíjal, nevyrábal, netestoval ani inak nezískaval jadrové zbrane, zriekol sa držania jadrových zbraní a podriadil všetky svoje nebezpečné jadrové zariadenia plnému rozsahu záruk agentúry, čo je dôležité opatrenie na budovanie dôvery medzi všetkými štátmi regiónu a krok k posilneniu mieru a bezpečnosti“.

Išlo o jednu z radu rezolúcií, ktoré prvý výbor schvaľuje pred záverečným hlasovaním na pléne Valného zhromaždenia OSN neskôr v tomto roku.

Bezjadrová zóna na Blízkom východe?

Prvý výbor v piatok rovnako 170 hlasmi – vrátane Iránu – schválil výzvu na vytvorenie bezjadrovej zóny na Blízkom východe. Izrael bol jedinou krajinou, ktorá sa postavila proti tomuto textu. Štyri krajiny sa zdržali hlasovania: Spojené štáty, Cameron, Komory a Tanzánia.

V rozprave k tejto otázke na začiatku tohto mesiaca zástupca izraelského veľvyslanca pri OSN Michal Maayan uviedol, že NPT má iba taký význam, aká je úroveň jej dodržiavania, a nie je liekom na „jedinečné bezpečnostné výzvy“ Blízkeho východu.

„Štyri z piatich prípadov závažného porušenia NPT sa odohrali na Blízkom východe od jej nadobudnutia platnosti,“ vysvetlila.

„Irán už niekoľko desaťročí rýchlo rozvíja svoje nezákonné jadrové programy a v súčasnosti vlastní veľké množstvo vysoko obohateného jadrového materiálu,“ obvinila Maayanová.

„Existencia neohlásených jadrových aktivít v Sýrii zostáva relevantná a znepokojujúca, rovnako ako otvorené otázky týkajúce sa povahy a prevádzkového stavu svojich konkrétnych lokalít a materiálov v Sýrii,“ uviedla.

Nakoniec Maayanová vysvetlila, že nie je možné hovoriť o regionálnej bezpečnostnej architektúre okolo jadrovej otázky v situácii, keď krajiny Blízkeho východu neuznávajú právo Izraela na existenciu.

„Niektorí aktéri v regióne tvrdia, že na Blízkom východe je možné iniciovať komplexnú bezpečnostnú architektúru s priamym zapojením Izraela bez toho, aby bolo uznané právo Izraela na existenciu v rámci bezpečných a chránených hraníc bez toho, aby došlo k zníženiu regionálneho napätia a vybudovaniu nevyhnutnej dôvery medzi regionálnymi štátmi. … Tento postoj je neudržateľný,“ vyhlásila Maayanová.

Exit mobile version