Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Jemenské letisko zasiahol výbuch. Zahynulo najmenej 22 ľudí

Letiskom v jemenskom meste Aden v stredu otriasla mohutná explózia.

Zverejnené:

Upravené: 30. decembra 2020 o 6:00

237

large jemen letisko vybuch ce
ZDROJ: Letisko v jemenskom meste Aden, SITA/AP Photo

REKLAMA

30. december 2020 06:01 SITA, redakcia

SANÁ – Letiskom v jemenskom meste Aden v stredu otriasla mohutná explózia. Stalo sa tak krátko po tom, ako tam pristálo lietadlo s novovytvoreným kabinetom, informovali bezpečnostní predstavitelia. O život prišlo najmenej 22 ľudí a zhruba 50 ďalších utrpelo zranenia. Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa a dosiaľ sa ani žiadna skupina neprihlásila k zodpovednosti.

Zábery agentúry AP ukazujú, ako členovia vládnej delegácie vystupujú z lietadla, keď zrazu letiskom otrasie výbuch. Nikto z vládneho lietadla pritom neutrpel zranenia. Premiéra a ďalších po incidente rýchlo presunuli do miestneho prezidentského paláca.

Úrady neskôr informovali aj o ďalšom výbuchu neďaleko paláca, kam previezli členov vlády po explózii na letisku. Zo správ však nebolo hneď jasné, či sa tak stalo pred príjazdom ministrov alebo až po ňom. Z miesta druhej explózie zatiaľ nehlásia zranených a členovia kabinetu sú podľa úradov v poriadku.

Medzi zranenými z letiska by mali byť podľa dostupných informácií aj traja pracovníci Červeného kríža, no nie je jasné, či sú to Jemenčania alebo cudzinci.

Osobitný vyslanec Organizácie Spojených národov pre Jemen Martin Griffiths označil výbuch za „neprijateľný akt násilia“ a prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter tiež poznamenal, že je to „tragická pripomienka“ toho, aké je dôležité neodkladne priviesť Jemen naspäť na cestu smerujúcu k mieru.

Ministri sa do Adenu vracali po tom, ako minulý týždeň zložili prísahy po uzavretí dohody so separatistami z juhu krajiny. Jemenská medzinárodne uznávaná vláda pracuje od vypuknutia občianskej vojny prevažne z exilu v saudskom Rijáde. Prezident Abd Rabú Mansúr Hádí, ktorý žije v saudskoarabskom exile, oznámil zmeny vo vládnom kabinete tento mesiac. Tie mali byť dôležitým krokom k preklenutiu rozporov medzi jeho vládou a separatistami podporovanými Spojenými arabskými emirátmi. Vymenovanie novej vlády bolo súčasťou dohody o rozdelení moci medzi Hádím a separatistami, ktorí požadujú obnovenie nezávislého južného Jemenu, ktorý existoval v rokoch 1967 – 1990.

Jemen, ktorý je najchudobnejšou arabskou krajinou, sužuje občianska vojna od roku 2014, keď šiitskí rebeli húsíovia prevzali kontrolu nad hlavným mestom Saná a severom Jemenu. Hádí ušiel do Adenu a neskôr do Saudskej Arábie. Koalícia vedená Saudmi vstúpila do konfliktu v roku 2015 a odvtedy bojuje s povstalcami v snahe vrátiť k moci Hádího vládu.

Počas vojny zahynulo už viac ako 112-tisíc ľudí, vrátane tisícok civilistov. Konflikt spôsobil aj jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA