Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Kim Čong-un otestoval podvodný dron, ktorý môže vyvolať rádioaktívne cunami

Zverejnené:

Upravené: 24. marca 2023 o 9:50

514

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Severná Kórea v tomto týždni otestovala útočný podvodný dron, ktorý je podľa nej schopný niesť jadrovú hlavicu, ktorá môže vyvolať rádioaktívne cunami. 

S odvolaním sa na severokórejskú agentúru KCNA o tom informuje agentúra Reuters, podľa ktorej na ďalší z radu testov zbraní v posledných týždňoch dohliadal aj vodca izolovanej krajiny Kim Čong-un.

„Tento jadrový podvodný útočný dron môže byť nasadený na akomkoľvek pobreží a v akomkoľvek prístave alebo môže byť na akcii ťahaný loďou,“ uviedla severokórejská agentúra.

Počas testu sa podľa nej dron pohyboval pod vodou v hĺbke 80 až 150 metrov viac ako 59 hodín, než vo štvrtok explodoval vo vodách pri východnom pobreží krajiny.

Podvodné drony sú podľa KCNA určené na plazivé útoky v nepriateľských vodách, na ničenie námorných úderných skupín a tiež veľkých prístavov.

Reuters poznamenáva, že nie je jasné, či sa už komunistickému režimu skutočne podarilo zmenšiť jadrové hlavice natoľko, aby ich mohli niesť niektoré z jeho menších zbraní, ako napríklad podvodný dron. Leif-Eric Easley, odborník z univerzity v Soule, uviedol, že k tvrdeniu, že KĽDR má podvodný dron schopný niesť jadrovú hlavicu, by sa malo pristupovať skepticky.

KCNA tiež potvrdila niekoľko testov balistických rakiet z tohto týždňa. Pri jednom z nich simulovala aj útok s jadrovou hlavicou.

Tento rok už komunistická krajina odpálila niekoľko desiatok rakiet, vlani ich bolo rekordných viac ako 70, vrátane medzikontinentálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

Slovensko odovzdalo Ukrajine prvé štyri stíhačky MiG-29

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA