Sociálne siete

ZAHRANIČIE

KĽDR sa vyhlásila za štát s jadrovými zbraňami, nebude rokovať o odzbrojení

Zverejnené:

Upravené: 9. septembra 2022 o 14:24

366

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Severná Kórea schválila zákon, podľa ktorého je oficiálne štátom s jadrovými zbraňami, informovala s odkazom na severokórejské štátne médiá agentúra Reuters. 

Podľa vodcu KĽDR Kim Čong-una je tento status nevratný a znamená to, že sa jeho krajina do budúcnosti nebude zúčastňovať žiadnych vyjednávaní o jadrovom odzbrojení.

Zákon určujúci politiku Severnej Kórey v oblasti jadrových zbraní schválil severokórejský parlament. Norma vymedzuje, za akých okolností možno jadrové zbrane použiť; okrem iného na ochranu strategického majetku štátu alebo v prípade napadnutia. Zakazuje tiež jadrové zbrane alebo technológie zdieľať s inými krajinami. Ak by sa vedenie KĽDR ocitlo pod útokom, údery jadrovými zbraňami budú vykonané „automaticky“, píše agentúra AP.

Spojené štáty uvalili sankcie na iránsku spoločnosť. Pomáhala do Ruska doručiť bojové drony

„Najväčší význam právneho zakotvenia politiky o jadrových zbraní spočíva v stanovení nenávratnej hranice, aby o nich nebolo možné vyjednávať,“ povedal severokórejský vodca v prejave pred parlamentom.

Krok urobil Pchjongjang v čase, keď sa podľa pozorovateľov KĽDR zrejme chystá prvýkrát od roku 2017 obnoviť testy jadrových zbraní. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena Severnej Kórei ponúkla o odzbrojení rokovať kedykoľvek a kdekoľvek, píše Reuters. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol susednej krajine ponúkol, že je jeho krajina ochotná výmenou za jadrové odzbrojenie poskytnúť hospodársku pomoc.

Kim Čon-un dnes Soul kritizoval za jeho plány rozšíriť dosah svojich zbraní a vrátiť sa k rozsiahlym cvičeniam so Spojenými štátmi a označil ich za „nebezpečné“ vojenské kroky, ktoré zvyšujú napätie. V prejave ale spomenul aj iné záležitosti, okrem iného oznámil na november začiatok očkovacej kampane proti covidu-19. Neupresnil, koľko dávok krajiny chystá, odkiaľ má KĽDR vakcíny alebo aké sú plány na jej podanie naprieč 26-miliónovou populáciou.

Očkovacia aliancia Gavi predtým uviedla, že Severná Kórea prijala zrejme ponuku očkovacej látky od Číny.

Za kráľovnou Alžbetou smerujú jej deti. Lekári majú obavy o jej zdravie

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA