Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Politici zavádzajúci lockdowny, sú podľa mexického prezidenta diktátori

„Mnohí pritom dávajú na svoje autoritárske inštinkty,“ poznamenal a doplnil, že „základom všetkého je zabezpečiť slobodu“.

Zverejnené:

Upravené: 3. decembra 2020 o 15:00

211

large Andres Manuel Lopez Obrador dfefd
ZDROJ: Na snímke mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, SITA/AP Photo/Marco Ugarte

REKLAMA

3. december 2020 03:31 SITA, redakcia

MEXIKO – Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v stredu vyhlásil, že politici, ktorí sa uchyľujú k tzv. lockdownom a zákazu vychádzania v snahe potlačiť šírenie ochorenia COVID-19, sa správajú ako diktátori.

Komentáre 67-ročného štátnika prišli po tom, ako od novinárov dostal opätovné otázky, prečo takmer nikdy nenosí rúško, v súvislosti s čím odvetil, že to považuje za „otázku slobody“. Podľa Lópeza Obradora sa pandemické opatrenia stali „módnymi“ trendmi u tých, ktorí chcú poukázať na svoju veľkú moc.

„Mnohí pritom dávajú na svoje autoritárske inštinkty,“ poznamenal a doplnil, že „základom všetkého je zabezpečiť slobodu“. Zo slov Lópeza Obradora nebolo jasné, či naráža na úrady v iných štátoch sveta alebo miestnych lídrov mexických opozičných strán, ktorí sa pokúšajú o nastolenie obmedzení.

Mnoho vlád na celom svete účinne implementovalo rôzne obmedzenia vrátane výnimiek, keď môžu ľudia opustiť svoje domovy. Tomuto kroku sa López Obrador tvrdo bráni a argumentuje tým, že niektorí ľudia každodenne žijú z toho, čo zarobia na ulici.

Niektoré miestne vlády v Mexiku sa pokúsili s pomocou polície vynútiť nosenie masiek alebo obmedzenie pohybu, čo vyústilo do škandálov týkajúcich sa zneužívania polície. López Obrador tvrdí, že takéto opatrenia by mali byť dobrovoľné. „Všetci sú slobodní. Kto chce nosiť rúško a cítiť sa bezpečnejšie, môže tak urobiť,“ uviedol López Obrador.

Mexiko dosiaľ v súvislosti s koronavírusom zaznamenalo viac ako 107-tisíc úmrtí potvrdených testami, čo je štvrtý najvyšší počet obetí na svete. Mexiko však testuje pomerne málo a zdravotnícke orgány odhadujú, že skutočný počet obetí sa blíži k číslu 150-tisíc.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA