Sociálne siete

ZAHRANIČIE

POĽSKO: Farmári brzdili premávku na cestách na protest proti zákonu o ochrane zvierat

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 0:29

204

poland farmers protest  bfefbefbceab scaled  fef

REKLAMA

8. október 2020 09:00 SITA, redakcia

VARŠAVA 7. októbra (SITA/AP) – Poľskí farmári v stredu brzdili svojimi traktormi premávku na hlavných cestách a pred kanceláriami poslancov nechali fúriky naplnené hnojom. Protestovali tak proti novému navrhovanému zákonu zakazujúcemu kožušinové farmy a rituálne zabíjanie zvierat pre export, pre ktorý podľa ich slov skrachujú. Protest sa tiež konal proti nedávnemu zosadeniu ministra poľnohospodárstva, ktorý tiež kritizoval spomínanú legislatívu.

Stredajší protest je prvou veľkou akciou farmárov proti pravicovej vláde, ktorú vedie konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), od roku 2015, keď sa ujala moci. Poľnohospodári boli dosiaľ hlavnou voličskou základňou strany, pričom sa stotožňovali s jej veľkorysými rodinnými bonusmi a tradičnými hodnotami, pripomína agentúra AP.

Návrh kontroverzného zákona o ochrane zvierat v súčasnosti posudzuje Senát poľského parlamentu. V prípade schválenia zakáže nielen kožušinové farmy a rituálne zabíjanie, ale napríklad aj používanie zvierat v cirkusoch. Legislatíva vyvolala vo vládnej koalícii veľkú krízu, pretože ju menšie koaličné strany odmietli podporiť v dolnej komore parlamentu. Prezident Andrzej Duda, ktorý je blízky PiS, naznačil, že by zákon mohol zamietnuť.

Farmári medzičasom hrozia ďalšími protestmi.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA