Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Predsedkyňa Európskej komisie: je čas obmedziť cenu ruského plynu

Zverejnené:

Upravené: 2. septembra 2022 o 16:27

294

Zdroj: afriqueactuelle.com

REKLAMA

Globalnews

Európska únia by mala obmedziť cenu plynu prepravovaného plynovodmi z Ruska, aby zmiernila účinky manipulácie s trhom zo strany režimu Vladimíra Putina.

Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, píšu České Noviny.

Cena plynu pre európsky trh s dodávkami v októbri kolísala na úrovni približne 213 eur za megawatthodinu. Pred rokom to bolo asi 29 eur a pred dvoma rokmi to bolo asi 15 eur / MWh. Minulú jeseň začala výraznejšie rásť a krátko po invázii ruských vojsk na Ukrajine vyvrcholila na úrovni okolo 345 eur / MWh.

O možnosti zavedenia maximálnych cien ruského plynu o týždeň budú rokovať ministri energetiky krajín EÚ, ktorých mimoriadne zasadnutie zvolalo české predsedníctvo Rady EÚ.

Romana Tabák a dvaja ďalší budú pôsobiť v hnutí Sme rodina

Predsedníčka Európskej komisie tiež vyzvala na úsporu energie, konkrétny plán, ktorý by mala predložiť v polovici septembra.

Pripomeňme, že ruský podpredseda vlády Alexander Novak uviedol, že krajina nebude dodávať ropu a ropné produkty do krajín, ktoré podporujú myšlienku obmedzenia ich cien.

Podľa správ v médiách chce skupina G7 zaviesť mechanizmus na obmedzenie cien vývozu ruskej ropy do 5. decembra, keď nadobudnú účinnosť sankcie Európskej únie, ktoré zakážu námorný dovoz ruskej ropy.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA