Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rakva s Alžbetou II. dorazila do Edinburghu. Kráľovnej po ceste vzdali hold desaťtisíce ľudí

Zverejnené:

Upravené: 12. septembra 2022 o 11:20

296

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Smútočná kolóna vezúca rakvu s kráľovnou Alžbetou II., ktorá včera dopoludnia vyrazila zo zámku Balmoral na Škótskej vysočine, dorazila po šiestich hodinách do paláca Holyroodhouse v Edinburghu. 

S kráľovnou, ktorá vo štvrtok zomrela vo veku 96 rokov, sa prišli rozlúčiť desaťtisíce ľudí, ktorí lemovali celú trasu vedúcu cez Aberdeen, Dundee a Perth. Davy sa tiesnili aj v centre Edinburghu, kde bude od pondelka rakva na jeden deň verejne vystavená v katedrále svätého Jiljí (St. Giles).

Kolónu siedmich čiernych automobilov viedol policajný motocykel nasledovaný pohrebným vozidlom. Ten viezol dubovú rakvu prekrytú kráľovskou štandardou, na ktorej bol položený kvetinový veniec. Kráľovnú na celej ceste dlhej 280 kilometrov sprevádzala jej dcéra princezná Anne s manželom.

Spojené štáty uvalili sankcie na iránsku spoločnosť. Pomáhala do Ruska doručiť bojové drony

Ostatky kráľovnej sú teraz uložené v Trónom sále paláca Holyroodhouse, ktorý je oficiálnym škótskym sídlom panovníka. Pri ukladaní rakvy boli všetky tri mladšie deti kráľovnej Alžbety II. – princovia Andrew a Edward a princezná Anne.

V pondelkové popoludnie sa rakva so smútočnou procesiou, v ktorej pôjde aj kráľ Karol III. s manželkou, vydá do katedrály. Tam bude rakva verejne vystavená do utorka, potom bude letecky prepravená do Londýna.

Ulice tretieho najväčšieho škótskeho mesta Aberdeen lemovali tisíce ľudí, keď tam kolóna popoludní, teda s malým oneskorením oproti pôvodnému plánu, prechádzala. Autá prešli aj cez most kráľa Juraja VI. cez rieku Dee, ktorá je pomenovaná po Alžbetinom otcovi. Aj tu v dave podľa serveru BBC News asi desať minút pred príchodom auta s rakvou panovalo úplné ticho.

Po prejazde Aberdeenom sa rakva vydala po ceste pozdĺž pobrežia, kde minula okrem iného aj hrad Glamis, ktorý je úzko spojený s kráľovskou rodinou. Ide o sídlo predkov matky kráľovnej Alžbety II., kde sa v roku 1930 narodila aj princezná Margaret, sestra zosnulej panovníčky.

Štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. sa uskutoční v londýnskom Westminsterskom opátstve 19. septembra. Nový kráľ Karol III. vyhlásil na ten deň štátny sviatok. Očakáva sa, že panovníčke dovtedy prídu vzdať hold milióny ľudí.

KĽDR sa vyhlásila za štát s jadrovými zbraňami, nebude rokovať o odzbrojení

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA