Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rozviedky USA: Rusko vydalo na ovplyvnenie politikov v cudzine milióny dolárov

Zverejnené:

Upravené: 14. septembra 2022 o 12:39

221

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Rusko vydalo od roku 2014 na financovanie zahraničných politických strán, kandidátov a politikov v dvoch desiatkach štátov vyše 300 miliónov dolárov.

Dospeli k tomu americké tajné služby, z ktorých správy poskytol informáciu svetovým agentúram zdroj z administratívy prezidenta Joea Bidena.

Podľa Reuters ide o súčasť snahy Moskvy získať vplyv v zahraničí. Americká vláda časť informácií poskytla iným krajinám, oznámil zdroj agentúry Reuters.

Agentúra AP napísala, že ministerstvo zahraničia zverejnilo káblovú správu podpísanú ministrom Antonym Blinkenom. Podľa neho sa Moskva snaží podporovať politiku a strany jej naklonené. V správe ministerstva nie je menovaná žiadna krajina ani jednotlivec, na ktoré Rusko zacielilo.

Lavrov sa zúčastní Valného zhromaždenia OSN. On a ruská delegácia dostali americké víza

AP píše, že ide o ďalší prípad, keď Bidenova administratíva odtajňuje informácie týkajúce sa vojenských a politických zámerov Moskvy. K nim patrí aj upozornenie, že Rusko chystá ďalšiu vojnu proti Ukrajine, čo sa neskôr potvrdilo.

Medzi najvyššími bezpečnostnými odborníkmi americkej administratívy sú podľa AP ľudia, ktorí majú skúsenosť s Ruskom a boli vo vláde, keď ruský prezident Vladimír Putin viedol kampane k ovplyvneniu amerických prezidentských volieb v rokoch 2016 a 2020.

Americký vládny zdroj odmietol povedať, koľko peňazí Rusko vydalo na Ukrajinu, ktorej prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho zástupcovia dlhodobo Putina obviňovali zo zasahovania do vnútorných záležitostí Ukrajiny.

Predstaviteľ, ktorý o ruských platbách informoval novinárov, odmietol porovnanie ruského zasahovania s americkým financovaním médií a politických iniciatív vo svete. Putin sa podľa tohto zdroja snaží „o manipuláciu vo vnútri demokracií“.

AP uvádza, že sa ministerstvo zahraničia odhodlalo k nezvyčajnému kroku a zverejnilo odkaz, ktorý v pondelok rozoslalo na americké veľvyslanectvo a konzuláty v zahraničí, v Európe, Afrike a južnej Ázii. Odkazy sú označené ako citlivé, nie však tajné.

Zelenskyj uviedol dôvod, prečo Rusko útočí na energetickú infraštruktúru Ukrajiny

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA