Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rusko by urobilo vážnu chybu, ak by na Ukrajine použilo jadrovú zbraň, tvrdí Biden

Zverejnené:

Upravené: 26. októbra 2022 o 10:38

349

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Rusko by urobilo vážnu chybu, ak by na Ukrajine použilo taktickú jadrovú zbraň, povedal americký prezident Joe Biden v reakcii na ruské tvrdenia o tom, že Ukrajina pripravuje takzvanú špinavú bombu. O vyhlásení informovala agentúra Reuters.

Ruské ministerstvo obrany minulý týždeň informovalo svojich náprotivkov v USA, Francúzsku, Británii aj Turecku, že Ukrajina pripravuje zbraň, ktorá spôsobí rádioaktívne zamorenie rozmetaním rádioaktívneho materiálu pomocou bežnej trhaviny.

Rusko svoje obavy vznieslo aj na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN za zatvorenými dverami. Generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi poslal veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja list, kde ho vyzýva, aby urobil všetko, čo je v jeho silách, aby zabránil „ohavnému zločinu“ zo strany Ukrajiny.

Západné štáty toto tvrdenie zhodne odmietli. Poprel ho aj ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, ktorý povedal, že obviňovanie Moskvy pôsobí dojmom, že plánuje operáciu pod cudzou vlajkou. Zároveň uviedol, že na Ukrajinu v reakcii na ruské obvinenia čoskoro dorazia odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorí získajú plný prístup. V tejto súvislosti Kuleba vyzval Moskvu, aby bola rovnako transparentná.

Nemecký prezident Steinmeier prišiel do Kyjeva. Ukrajina jeho návštevu pôvodne odmietala

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby v pondelok uviedol, že Rusko už predtým obviňovalo z vecí, ktoré samo zamýšľalo urobiť. „V súčasnosti ale neexistuje žiadny dôkaz, že by to tak bolo aj v tomto prípade,“ dodal Kirby.

Rusko podľa Pentagonu uvedomilo USA o rutinnom cvičení jadrových síl

Rusko uvedomilo USA o svojom pláne usporiadať cvičenie svojich jadrových síl. Novinárov o tom informoval hovorca amerického letectva Patrick Ryder. Podľa agentúry Reuters ale odmietol k cvičeniu, ktoré by podľa očakávania malo zahŕňať testy balistických striel, poskytnúť ďalšie podrobnosti.

„Spojené štáty dostali uvedomenie. Ako sme už predtým zdôrazňovali, ide o rutinné každoročné ruské cvičenie,“ povedal hovorca. „V tomto ohľade Rusko dodržiava svoje povinnosti ohľadom kontroly nad zbraňami a záväzkami, podľa ktorých musí transparentne o cvičení uvedomiť,“ doplnil Ryder.

Ukrajinský portál Defence Express dnes napísal, že sa Rusko chystá tento rok zorganizovať už druhé jadrové cvičenie Grom, ale že jeho termín zatiaľ nie je známy. Predtým ruské sily cvičenia usporiadali vo februári, len niekoľko dní pred ruským vpádom na Ukrajinu. V minulom roku cvičenie nebolo a bolo odložené práve na tohtoročný február.

Musk dal nový sľub Ukrajine uprostred drámy okolo Starlinku

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA