Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rusko môže v Záporožskej elektrárni chystať jadrový útok, varuje Enerhoatom

Zverejnené:

Upravené: 25. októbra 2022 o 17:20

287

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ukrajinský prevádzkovateľ jadrových elektrární Enerhoatom v utorok varoval, že ruské sily vykonávajú utajovanú a podozrivú aktivitu v Záporožskej jadrovej elektrárni. Enerhoatom tiež vo vyhlásení na platforme Telegram uviedol, že podľa jeho dohadov by Rusi mohli pripravovať teroristický útok s použitím jadrového materiálu.

Ruskí vojaci nechcú na miesto, kde sa táto tajná činnosť v elektrárni odohráva, pustiť ukrajinských pracovníkov zariadenia ani pozorovateľov z Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu, podotkol Enerhoatom na Telegrame .

„Takéto rokovania okupantov môže naznačovať, že pripravujú teroristický čin s využitím jadrového materiálu a rádioaktívneho odpadu uloženého v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne,“ oznámila energetická spoločnosť.

V areáli elektrárne je podľa Enerhoatomu 174 kontajnerov s vyhoretým jadrovým palivom. „Zničenie týchto kontajnerov v dôsledku explózie povedie k jadrovej havárii a jadrovému znečisteniu na ploche niekoľko sto kilometrov štvorcových,“ uviedla energetická spoločnosť. Zároveň vyzvala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu, aby rokovania Rusov preverila.

Varovanie Enerhoatomu prichádza v čase, keď Rusi obviňujú Ukrajinu, že sa chystá na použitie takzvanej špinavej bomby, teda zbrane, ktorá spôsobí rádioaktívne zamorenie rozmetaním rádioaktívneho materiálu pomocou bežnej trhaviny. Ruské obvinenie označil za falošné generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, popreli to aj USA, Francúzsko a Veľká Británia.

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili na začiatku marca počas invázie na Ukrajinu ruské sily, jej prevádzku však stále zaisťujú Ukrajinci. Kyjev a Moskva sa už dlhšiu dobu navzájom vinia z ostreľovania a poškodzovania jadrového zariadenia, čo vyvoláva obavy z možnej jadrovej havárie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA