Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Rusko sa už nebude naďalej zúčastňovať na Rade Európy

Zverejnené:

Upravené: 11. marca 2022 o 9:08

482

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Rusko sa už naďalej nehodlá zúčastniť rokovaní Rady Európy, informovala vo štvrtok agentúra TASS.

Ruské ministerstvo zahraničia vo svojom vyhlásení uviedlo, že členské štáty Európskej únie a NATO podkopávajú túto inštitúciu, ktorá má slúžiť na presadzovanie ľudských práv, právneho štátu a demokracie.

Moskva tvrdí, že štáty EÚ a NATO, ktoré označuje ako nie priateľské voči Rusku, zneužívajú svoju absolútnu väčšinu vo Výbore ministrov Rady Európy. A pokračujú podľa nej v línii „ničenia Rady Európy a spoločného humanitárno-právneho priestoru v Európe“.

„Rusko sa nebude podieľať na premene najstaršej európskej organizácie Severoatlantickou alianciou a Európskou úniou, ktorá ju poslušne nasleduje, na ďalšiu platformu pre zaklínadlá o západnej nadradenosti a narcizme. Nech si užívajú vzájomnú komunikáciu, ale bez Ruska,“ cituje TASS ruskú diplomaciu.

Francúzsky súd odsúdil troch mužov za spolupáchateľstvo pri vražde kňaza

Rada Európy sídli vo francúzskom Štrasburgu a je spolu s Európskym súdom pre ľudské práva zodpovedná za ochranu ľudských práv v 47 členských štátoch. Rada Európy podporuje spoluprácu európskych krajín v oblasti ochrany ľudských práv, rozvoja demokracie, harmonizácie právnych poriadkov, ochrany životného prostredia či kultúry.

Výbor ministrov Rady Európy sa podľa talianskeho ministra zahraničných vecí krátko po ruskej invázii na Ukrajinu rozhodol pozastaviť členstvo Ruska v tejto inštitúcii. Podľa talianskeho diplomata, ktorého krajina výboru predsedá, išlo o nevyhnutný krok po vojenskej agresii voči Ukrajine, ktorá predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva. Rusko potom zostalo členom organizácie, hrozilo mu ale aj vylúčenie. Tým, že zostalo členom, sa naňho ďalej vzťahoval Európsky dohovor o ochrane ľudských práv.

Zelenskyj opustil myšlienku vstupu Ukrajiny do NATO „už dávno“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA