Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Si Ťin-pching vo videohovore s Bidenom vyzýval USA a Čínu na spoluprácu s cieľom ukončiť konflikt na Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 20. marca 2022 o 17:47

400

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Čínsky prezident Si Ťin-pching povedal v piatok vo videohovore americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, že konflikty a konfrontácie, ako sú udalosti na Ukrajine, nie sú v ničom záujme.

Čína a Spojené štáty podľa čínskeho prezidenta musia viesť bilaterálne vzťahy správnym smerom a obe krajiny by tiež mali prevziať náležitú medzinárodnú zodpovednosť a usilovať sa o svetový mier.

Americký prezident Biden podľa Bieleho domu poslal čínskemu prezidentovi, aké by boli dôsledky čínskej podpory Ruska v čase, keď útočia na Ukrajinu.

Si povedal Bidenovi, že vzťahy medzi štátmi sa nemôžu pretaviť do konfrontácie. Konflikty a konfrontácie totiž podľa neho nie sú v ničom záujme. Čínsky prezident tiež poznamenal, že „kríza na Ukrajine je niečo, čo nechceme vidieť“. S odkazom na čínske štátne médiá o tom informovala agentúra Reuters.

Nemecko chce viac zdrojov na obranu, plánuje si požičať najmenej 200 miliárd eur

„Ako stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN a ako dve najväčšie svetové ekonomiky máme povinnosť nielen viesť čínsko-americké vzťahy správnym smerom, ale aj prevziať našu medzinárodnú zodpovednosť a usilovať sa o mier a pokoj vo svete,“ uviedol Si. Za hlavné priority označil „pokračovať v dialógu a vyjednávaní, vyhnúť sa civilným obetiam, zabrániť humanitárnej kríze, ukončiť boje a čo najskôr ukončiť vojnu“.

Rozhovor sa tiež týkal Taiwanu. Peking považuje Taiwan za svoju vzbúrenú provinciu a v blízkosti ostrovov posilnil svoje vojenské aktivity. To vyvoláva obavy Washingtonu a Tchaj-peja, že by sa Peking mohol rozhodnúť nasledovať ruského príkladu a použiť proti Taiwanu vojenskú silu, píše Reuters. Si podľa agentúry Kjódó tiež Bidenovi povedal, že Čína nesúhlasí so sankciami proti Rusku a že dúfa, že nenastane druhá studená vojna.

Rozhovor oboch lídrov podľa Bieleho domu trval bezmála dve hodiny. Biden mal podľa agentúry AFP čínskeho prezidenta vyzvať, aby sa kvôli ruskej invázii na Ukrajinu dištancoval od ruského prezidenta Vladimíra Putina. Námestkyňa šéfa americkej diplomacie Wendy Shermanová v piatok uviedla, že Čína by mala stáť na správnej strane histórie a nemala by finančne alebo iným spôsobom Rusku uľahčovať od sankcií.

Čína sa v ukrajinskej kríze prezentuje ako neutrálny aktér; odmietla odsúdiť Rusko za inváziu, zároveň ale ruskú agresiu na Ukrajine aktívne nepodporila. Moskva podľa informácií amerických spravodajských služieb, na ktoré sa odkazujú americké médiá, v posledných dňoch požiadala Peking o finančnú aj vojenskú pomoc. Čínski predstavitelia to označili za dezinformácie.

Rusi ostreľovali kyjevskú štvrť Svyatošinskij

„Znepokojuje nás, že Čína flirtuje s Rusmi“

Denník Politico v piatok s odkazom na nemenovaného vysoko postaveného predstaviteľa EÚ napísal, že únijní lídri majú „veľmi dôveryhodné dôkazy“, že Čína zvažuje poskytnutie vojenskej pomoci Rusku. O akú konkrétnu pomoc Moskva požiadala, pritom nespresnil. „Znepokojuje nás skutočnosť, že Čína flirtuje s Rusmi,“ povedal zdroj.

Ak by Peking pristúpil na ruskú žiadosť, je EÚ podľa zdroja pripravená proti Číne zaviesť obchodné bariéry, pretože „to je jediný jazyk, ktorému Peking rozumie“. Podľa Politico nie je jasné, či tvrdenie únijného činiteľa vychádzalo z informácií amerických spravodajských služieb, alebo zo spravodajských informácií členských krajín EÚ.

Putin a jeho čínsky náprotivok Si ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu ohlásili v Pekingu uzavretie rozsiahleho strategického partnerstva zameraného na boj proti vplyvu Spojených štátov. Uviedli, že ich krajiny nebudú mať „žiadne ‚zakázané‘ oblasti spolupráce“.

Zemetrasenie v Japonsku si vyžiadalo zatiaľ štyroch mŕtvych

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA