Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Snehová búrka prekvapila Španielov, doprava zostala ochromená aj dnes

Snehová búrka Filomena, ktorá zasiahla Španielsko, zoslabla a presunula sa na východ krajiny.

Zverejnené:

Upravené: 10. januára 2021 o 2:00

489

large sneh v spanielsku db
ZDROJ: Sneh v Madride, SITA/AP Photo/Bernat Armangue

REKLAMA

10. január 2021 02:01 SITA, redakcia

MADRID – Snehová búrka Filomena, ktorá zasiahla Španielsko, zoslabla a presunula sa na východ krajiny. Tamojšia meteorologická služba varovala, že teploty v provincii Albacete do utorka klesnú až na -14 stupňov Celzia. Úrady vyzvali ľudí, aby zostali doma.

V centrálnej časti krajiny sprístupnili viac ako 500 ciest a zachránili vyše 1500 obyvateľov, ktorí uviazli v autách. Hlavné medzinárodné Letisko Adolfa Suáreza Madrid-Barajasje od piatkovej noci zatvorené a zostane to tak aj počas nedele. Odstavili tiež vlaky prechádzajúce hlavným mestom a viac ako 150 ciest je stále neprejazdných.

Armáda sa zameriava na sprístupnenie ciest do madridského hlavného centra čerstvých potravín a nemocníc, keďže krajina po Vianociach takisto bojuje s nárastom počtu infikovaných koronavírusom.

Minister vnútra Fernando Grande-Marlaska potvrdil, že vláda vykoná kroky na zabezpečenie dodania vakcíny proti vírusu. Do regiónov ich doručia konvoje sprevádzané políciou.

Filomena je najsilnejšia snehová búrka v krajine za ostatných 50 rokov.

Veľké časti Španielska včera zasiahla neobvyklá snehová búrka a ochromila dopravu. Tisíce ľudí uviazli v autách, na vlakových staniciach či letiskách, ktoré prerušili prevádzku. Madrid a ďalšie oblasti po prvý raz aktivovali najvyššiu výstrahu pred počasím a povolali armádu, aby zachránila ľudí z automobilov na vedľajších aj hlavných cestách. Prvými obeťami búrky s názvom Filomena sa stali muž a žena, ktorých auto zmietla z cesty rozvodnená rieka v Andalúzii.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA