Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Spojené štáty môžu poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany HAWK

Zverejnené:

Upravené: 25. októbra 2022 o 13:54

241

:Zdroj: turbosquid

REKLAMA

Globalnews

Spojené štáty zvažujú vyslanie starého vybavenia protivzdušnej obrany HAWK na Ukrajinu, aby jej pomohli brániť sa proti útokom ruských bezpilotných lietadiel a riadených striel s plochou dráhou letu.

Podľa agentúri Reuters  to nahlásili dvaja americkí predstavitelia.

Interceptorové rakety HAWK budú modernizáciou raketových systémov Stinger – menších rozmerov a s kratším doletom – ktoré už Spojené štáty vyslali, aby odradili od ruskej invázie.

Bidenova administratíva využije právomoc prezidenta na zabavenie zbraní na prenos vybavenia HAWK, ktoré je založené na technológii vietnamskej éry, ale bolo niekoľkokrát vylepšené. Právomoci na odstraňovanie zbraní umožňujú Spojeným štátom rýchlo presunúť obranný tovar a služby zo zásob bez súhlasu Kongresu v reakcii na núdzovú situáciu.

Agentúre Reuters sa nepodarilo zistiť, koľko systémov a rakiet HAWK môžu Spojené štáty preniesť. Biely dom odmietol komentovať.

Rishi Sunak sa stane novým predsedom vlády Veľkej Británie

Systém HAWK je predchodcom systému protiraketovej obrany PATRIOT vyrábaného spoločnosťou Raytheon Technologies, o možnosti jeho presunu na Ukrajinu sa v budúcnosti neuvažuje, uviedli americkí predstavitelia.

Americký prezident Joe Biden sľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Washington poskytne Ukrajine moderné letecké systémy po ničivom raketovom útoku Ruska začiatkom tohto mesiaca.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že Španielsko má v úmysle vyslať štyri odpaľovacie zariadenia HAWK.

Spojené štáty pravdepodobne najprv pošlú interceptorové rakety pre systém HAWK na Ukrajinu, pretože nie je jasné, či je dostatok amerických odpaľovacích zariadení v dobrom stave, uviedol americký predstaviteľ. Americké systémy sú v skladoch už desaťročia.

Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo na obytný dom v Irkutsku

Podľa amerických predstaviteľov bude nový balík pomoci oznámený koncom tohto týždňa. Jeden americký predstaviteľ uviedol, že to bude pravdepodobne asi o polovicu menej ako nedávne balíky bezpečnostnej pomoci, ktoré predstavovali približne 700 miliónov dolárov.

Nebolo bezprostredne jasné, či budú zahrnuté aj interceptorové rakety HAWK, ale americkí predstavitelia predtým varovali, že veľkosť a zloženie balíkov vojenskej pomoci sa môže rýchlo zmeniť.

Odkedy sa 24. februára začala ruská invázia na Ukrajinu, Spojené štáty poslali do Kyjeva bezpečnostnú pomoc vo výške približne 17,6 miliardy dolárov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA