Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Tisíce ľudí sa vo Vatikáne prichádzajú rozlúčiť so zosnulým emeritným pápežom

Zverejnené:

Upravené: 3. januára 2023 o 10:42

740

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

S úderom deviatej hodiny dopoludnia sa v pondelok verejnosti otvorili dvere vatikánskej Svätopeterskej baziliky, kde je až do štvrtkového pohrebu vystavený zosnulý emeritný pápež Benedikt XVI. Rozlúčiť sa prichádzajú tisíce ľudí, informovali agentúry.

Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, zomrel v sobotu vo veku 95 rokov vo vatikánskom kláštore Mater Ecclesiae. Na čele katolíckej cirkvi stál v rokoch 2005 až 2013, kedy odstúpil s odkazom na svoje chatrné zdravie. Stal sa prvým pápežom po zhruba 600 rokoch, ktorý sa funkcie vzdal.

Už od skorých ranných hodín čakali na vstup do hlavného vatikánskeho chrámu tisíce ľudí a pred vchodom sa vytvoril dlhý front. Podľa odhadov len v pondelok príde dať Benediktovi posledný zbohom najmenej 25-tisíc ľudí.

Pápež František, ako aj priatelia a ďalší súputníci Benedikta, sa rozlúčili so zosnulým už skôr v kaplnke kláštora Mater Ecclesiae, kde doteraz telo spočívalo, uviedla agentúra DPA.

V pondelok pri úsvite potom bolo telo prevezené do svätopetrského dómu. Za vozidlom šiel v sprievode Benediktov dlhoročný sekretár Georg Gänswein a niekoľko služobníčok z domácnosti emeritného pápeža. V bazilike Benedikt spočíva na katafalku umiestnenom pred hlavným kňaziskom. Po ľavej aj pravej strane stojí člen švajčiarskej gardy, tradičnej ozbrojenej zložky na ochranu pápeža.

„Chcel som Benediktovi vzdať hold, pretože hral kľúčovú úlohu v mojom živote a mojom vzdelaní. Dorazil som sem okolo pol ôsmej,“ povedal agentúre AP tridsaťpäťročný Filippo Tuccio, ktorý sa prišiel rozlúčiť nočným vlakom z Benátok.

Možnosť rozlúčky so zosnulým bude mať verejnosť počas nasledujúcich troch dní. Pohreb je naplánovaný na štvrtok 5. januára 2023 o 09:30 na Svätopeterskom námestí. Povedie ho Benediktov nástupca František, čo bude v dvojtisícročnej histórii katolíckej cirkvi bezprecedentná udalosť.

Úrady prijali v súvislosti s pohrebom osobitné bezpečnostné opatrenia. Podľa nedeľného vyhlásenia rímskej prefektúry bude rovnako ako pri pohrebe pápeža Jána Pavla II. v roku 2005 či následných voľbách novej hlavy katolíckej cirkvi nasadených viac ako 1000 policajtov. Vyšší má byť aj počet detektorov kovov pri vstupe na Svätopeterské námestie.

Meta sa chystá rozhodnúť o Trumpovom návrate na Facebook

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA