Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Ukrajina a Moldavsko získali štatút kandidátskej krajiny EÚ

Zverejnené:

Upravené: 24. júna 2022 o 10:45

237

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Lídri krajín EÚ na summite udelili Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskej krajiny pre vstup do EÚ.

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie dnes na summite udelili Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskej krajiny, oznámil šéf Európskej rady Charles Michel na twitteri. Gruzínsku prisľúbili kandidatúru, ak splnia podmienky stanovené Európskou komisiou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj krok privítal.

„Úprimne vítam rozhodnutie európskych lídrov udeliť kandidátsky status. Je to jedinečný a historický moment vo vzťahoch,“ napísal na twitteri Zelenskyj. Budúcnosť Ukrajiny je podľa neho v EÚ. Táto východoeurópska krajina požiadala o členstvo v únii spolu s Moldavskom aj Gruzínskom krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva začala 24. februára.

Čína masívne investuje do výroby čipov. Môže za to napätie medzi Pekingom a Washingtonom

„Toto rozhodnutie nás posilňuje všetkých,“ uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „A posilňuje EÚ. Znovu svetu ukazuje, že sme jednotní a silní tvárou v tvár vonkajším hrozbám,“ dodala.

K samotnému členstvu musí Ukrajina aj Moldavsko dokončiť množstvo reforiem a celý proces môže trvať aj viac ako desať rokov.

Členovia Európskeho parlamentu sa dnes jasnou väčšinou vyslovili za to udeliť Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskej krajiny pre vstup do Európskej únie. Krok prišiel niekoľko dní po tom, čo uznanie kandidatúry oboch krajín odporučila Európska komisia. Jej stanovisko by dnes mohli potvrdiť lídri členských krajín únie, ktorí o týchto veciach rozhodujú.

V EP príslušné uznesenie podporilo 529 poslancov, zatiaľ čo 45 ich bolo proti a 14 sa zdržalo. Europarlament tak vyzval lídrov Únie, aby „neodkladne“ udelili Ukrajine a Moldavskej republike štatút kandidátskych krajín EÚ. V prípade Gruzínska by podľa EP mali rovnaký krok urobiť až potom, čo vláda kaukazskej krajiny splní podmienky vytýčené komisiou v nedávnom stanovisku.

Británia uzavrela Rusku prístup k technológiám rafinácie ropy a jej mene

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA