Sociálne siete

ZAHRANIČIE

UKRAJINA: V obkľúčenom Mariupoli zahynulo viac ako 2500 ľudí

Zverejnené:

Upravené: 14. marca 2022 o 16:19

1007

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Od začiatku ruskej invázie prišlo o život už viac ako 2500 obyvateľov mesta Mariupoľ, oznámil dnes poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč s odvolaním sa na miestne úrady.

Medzi obeťami je podľa médií aj jedna z tehotných žien, zranených pri nedávnom ruskom bombardovaní miestnej pôrodnice, neprežilo ani jej nenarodené dieťa. V Mariupoli, kľúčovom prístavnom meste pri Azovskom mori, žilo pred vojnou viac ako 430 000 ľudí.

Arestovyč v ukrajinskej televízii obvinil ruské jednotky, že v nedeľu zabránili dodaniu humanitárnej pomoci do obliehaného mesta. Rusko tvrdí, že neútočí na civilistov, pripomenula agentúra Reuters.

„Prvé tehotné dievča z video a fotoreportáže z miesta bombardovania detskej nemocnice číslo tri v Mariupoli (pôrodnice), tá, ktorú odnášali na nosidlách, neprežila. Ani jej nenarodené dieťa neprežilo,“ napísala reportérka Hlasu Ameriky Asja Dolinová na Facebooku s tým, že tieto údaje potvrdil fotoreportér Jevgenij Maloletka, autor spomínanej fotografie agentúry AP.

Rusko plánuje referendum o odštiepení Chersonskej oblasti, tvrdí Ukrajina

Denník Ukrajinska pravda pripomenul, že pri ruskom bombardovaní detskej nemocnice v Mariupoli prišli o život traja ľudia, vrátane jedného dieťaťa, a ďalších 17 ľudí utrpelo zranenie.

Ďalšia zo zranených žien podľa reportérky porodila v nedeľu dievčatko. Ruské úrady a diplomati sa v minulých dňoch pokúšali autenticitu snímok z poničenej pôrodnice spochybniť tvrdením, že sa jedná o naaranžované snímky „modeliek“.

Dolinová dnes zdôraznila, že vo vybombardovom zdravotníckom zariadení skutočne boli tehotné ženy. Agentúra Unian doplnila, že druhá tehotná žena, Marianna Pidhurská, ktorá sa stala terčom ruskej nenávistnej kampane, porodila 10. marca dievčatko.

Medzinárodný výbor Červeného kríža poukázal na proste nesmierne utrpenie v Mariupoli, kde státisíce ľudí čelia nedostatku jedla, vody a liekov. „Mŕtve telá civilistov a bojovníkov zostávajú uväznené pod troskami alebo ležia na otvorenom priestranstve,“ uviedol Červený kríž vo vyhlásení podľa agentúry AP.

Tá dodala, že boj o Mariupoľ je kľúčový, pretože jeho dobytie by Rusku mohlo pomôcť vytvoriť pozemný koridor na anektovaný polostrov Krym, ktorý v roku 2014 zabralo Ukrajine. Jeden z predstaviteľov ruskej správy Krymu dnes podľa agentúry RIA Novosti oznámil, že už vzniklo pozemné cestné spojenie medzi anektovaným polostrovom a neuznanými separatistickými republikami na východe Ukrajiny.

Írsko bude musieť prehodnotiť svoju neutralitu, hovorí premiér

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA