Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Varovanie pre Rusko. V Estónsku pristáli americké stíhačky F-15

Zverejnené:

Upravené: 27. januára 2022 o 9:29

653

Zdroj: Wikipédia

REKLAMA

Globalnews

V Estónsku v stredu pristálo šesť amerických stíhačiek F-15. Informoval o tom portál FoxNews.

Ide o súčasť opatrení v rámci posilňovania východného krídla NATO. Aliancia tým reaguje na stúpajúce napätie vo vzťahu s Ruskom kvôli Ukrajine.

Estónsko, Litva a Lotyšsko, ktoré boli predtým súčasťou Sovietskeho zväzu, ale teraz sú súčasťou NATO a Európskej únie, nemajú vlastné stíhačky a spoliehajú sa na Alianciu, že stráži ich vzdušný priestor.

NATO v pondelok uviedlo, že uvádza svoje sily do pohotovosti a posilňuje východoeurópskych spojencov ďalšími loďami a stíhačkami, čo Rusko odsúdilo ako západnú „hystériu“. Oznámenie NATO sa však nezmienilo o rozmiestnení amerických stíhačiek v Estónsku.

Moskva reaguje negatívne na posilnenie síl NATO vo východe Európy

„Šesť stíhačiek bude nasadených do konca budúceho týždňa,“ povedal hovorca na leteckej základne v Estónsku. F-15 posilní misiu NATO zaisťujúcu protivzdušnú obranu Pobaltia, uviedlo veliteľstvo letectva NATO.

Letectvo rozmiestňuje aj Moskva. Rusko posiela do Bieloruska svoje stíhačky Su-35 z východnej časti krajiny.

Situácia na hraniciach Ruska a Ukrajiny je v posledných týždňoch napätá preto, že Rusi na svojej strane zhromaždili asi 100 tisíc vojakov a armádnu techniku. Ukrajinci aj Západ sa obávajú, že sa Rusko chystá zaútočiť.

USA uviedli 8 500 vojakov do pohotovosti pred možným nasadením v Európe

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA