Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Vo voľbách v Izraeli zvíťazil Likud expremiéra Netanjahua. Lapid gratuloval nástupcovi

Zverejnené:

Upravené: 4. novembra 2022 o 10:58

253

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Izraelský premiér Jair Lapid pogratuloval bývalému predsedovi vlády Benjaminovi Netanjahuovi k víťazstvu v utorkových parlamentných voľbách, informovala o tom Lapidova kancelária. Agentúra AP uviedla, že tým krátko pred sčítaním všetkých hlasov uznal volebnú porážku.

Lapid podľa hovorcu zaželal svojmu nástupcovi veľa šťastia a povedal, že nariadil všetkým ministerstvám, aby sa pripravili na riadne odovzdanie moci.

Netanjahuova pravicová strana Likud získala vo voľbách najväčší počet mandátov zo všetkých strán. Po sčítaní 95 percent hlasov sa predpokladá, že bude mať v 120-člennom izraelskom parlamente 32 kresiel. Počíta sa s tým, že vytvorí koalíciu s náboženskými stranami a krajnou pravicou a bude mať v zákonodarnom zbore oporu najmenej 64 poslancov. Očakáva sa, že Netanjahu do vlády prizve krajne pravicovú stranu Náboženský sionizmus, ku ktorého vedeniu patrí ultranacionalista Itamar Ben Gvir.

Lapidova strana Ješ Atid získala podľa doterajších údajov 24 mandátov, a na parlamentnú väčšinu tak ani so spojencami nedosiahne. Medzi strany, ktoré sa do parlamentu nedostali, pretože neprekonali potrebný prah 3,25 percenta hlasov, patrí aj potenciálny Lapidov spojenec, ľavicový Merec.

KĽDR vypálila okolo 20 balistických rakiet. Japonsko vyzvalo obyvateľov aby sa ukryli do krytov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA