Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Von der Leyenová kritizuje spoločnosť AstraZeneca za pomalé dodávky vakcín

Britsko-švédska farmaceutická firma neplní zmluvné záväzky, čo spôsobuje spomalenie vakcinačnej kampane v Európskej únii, tvrdí šéfka Európskej komisie.

Zverejnené:

Upravené: 17. marca 2021 o 16:24

346

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová, foto: SITA/AP Photo

REKLAMA

SITA

BRUSEL – Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca vyrobila a dodala menej vakcín, čo spôsobuje v Európskej únii (EÚ) spomalenie očkovacej kampane. Vyhlásila to v stredu šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Výrobca sa pôvodne zaviazal dodať v prvom štvrťroku 90 miliónov dávok. Po oznámení, že ich dokáže poskytnúť iba 40 miliónov, prísľub aktuálne zredukoval na 30 miliónov, uviedla von der Leyenová. V druhom kvartáli únia od AstraZeneca získa iba 70 miliónov dávok namiesto 180 miliónov, ktoré sa „zmluvne zaviazala dodať“, dodala šéfka komisie.

Okrem kritiky pomalých dodávok, osobitne v Európe, AstraZeneca čelí aj obavám zo zdravotných rizík po tom, čo sa objavili informácie o tvorbe nebezpečných krvných zrazenín u ľudí, ktorí absolvovali očkovanie. Šéfka EK k tomu uviedla, že vakcíne dôveruje.

Európska lieková agentúra (EMA) aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdia, že dôkazy o priamej súvislosti medzi nasadením vakcíny a zrazeninami neexistujú. Prínosy vakcíny podľa oboch organizácií vysoko prevažujú nad možnými vedľajšími účinkami. Viaceré európske krajiny vrátane Nemecka, Francúzska, Talianska a Španielska používanie vakcín dočasne pozastavili. Stanovisko k bezpečnosti vakcín by mal expertný výbor EMA oznámiť vo štvrtok.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA