Sociálne siete

Veda a technika

Lunárna sonda sa vrátila na Zem a priniesla vzorky hornín z Mesiaca

Čínska lunárna sonda sa úspešne vrátila na Zem s prvými vzorkami hornín a prachu z povrchu Mesiaca od amerických a sovietskych misií v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

Zverejnené:

Upravené: 17. decembra 2020 o 11:00

537

large Chang e  a
ZDROJ: Kapsula sondy Čchang-e 5 pristála v oblasti Siziwang v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko.SITA/AP Photo/Ren Junchuan/Xinhua

REKLAMA

17. december 2020 11:02 SITA, redakcia

PEKING – Čínska lunárna sonda sa úspešne vrátila na Zem s prvými vzorkami hornín a prachu z povrchu Mesiaca od amerických a sovietskych misií v 60. a 70. rokoch minulého storočia. Kapsula sondy Čchang-e 5 pristála vo štvrtok pred druhou hodinou miestneho času (v stredu približne pred 19:00) v oblasti Siziwang v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko.

Kapsula sa predtým na obežnej dráhe oddelila od modulu. Po prejdení atmosféry spomalila a s pomocou padáka napokon dokončila pristávací proces. Kapsulu previezli do areálu čínskeho vesmírneho programu v Pekingu na preskúmanie, kde v nasledujúcich mesiacoch podrobia analýze aj jej mesačné horniny – prvé od čias sovietskej sondy Luna 24 v roku 1976. Výsledky analýz plánujú zdieľať s ďalšími štátmi sveta.

Misia pomenovaná po čínskej bohyni mesiaca bola zatiaľ najsmelšou misiou tohto druhu v najľudnatejšom štáte sveta. Jej kľúčovou úlohou bolo vyvŕtať na Mesiaci dieru s hĺbkou približne dva metre, nabrať asi dva kilogramy hornín a prachu a priviezť tento náklad na Zem. Peking si od nej sľubuje, že získané poznatky napomôžu pri všeobecnom pochopení Mesiaca a slnečnej sústavy.

Mohla by znamenať veľký pokrok pre čínsky vesmírny program. Niektorí odborníci tvrdia, že by mohla pripraviť pôdu pre vynášanie vzoriek z Marsu alebo dokonca misiu na Mesiaci s prítomnosťou ľudskej posádky.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA