Site icon GLOBALNEWS.SK

Ministerstvo má poslať vedcom ďalších 6,2 milióna eur

veda

Ilustračná foto, Unsplash/National Cancer Institute

BRATISLAVA – Aj na Slovensku máme vedcov a vedecké tímy medzinárodného významu schopné pomôcť v boji s ochorením COVID-19. Presvedčili sme sa o tom už v prvej vlne pandémie – po verejnej výzve Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV, výzva PP-COVID 2020) bolo schválených 24 projektov s celkovou podporou vo výške 8,2 milióna eur. Na základe trvajúceho celospoločenského dopytu riešiť mimoriadnu situáciu boli následne vytvorené podmienky pre financovanie projektov s touto problematikou aj z eurofondov. Informáciu prinieslo ministerstvo školstva na svojej stránke.

Výskumná agentúra (VA) už v minulom roku zaznamenala veľký záujem slovenskej vedeckej komunity zapojiť sa do podobných projektov. Po vyhlásení dvoch výziev k problematike COVID-19 v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra prevýšil objem predložených žiadostí vyčlenenú finančnú alokáciu 100 miliónov eur na obe výzvy o viac ako 67 miliónov eur.

Momentálne je deväť projektov Výzvy na podporu účasti slovenských výskumných inštitúcií v medzinárodných výskumných projektoch zameraných na boj proti pandémii vyvolanej ochorením COVID-19 s kódom OPII-VA/DP/2020/9.2-01 na štartovacej čiare implementácie. Výskum smerujúci k efektívnym riešeniam pre ďalšie vlny koronavírusu vyžiadaný samotnou spoločnosťou tak začína. Výskumná agentúra sa bude snažiť, aby zrýchlením a zefektívnením procesov finančného riadenia prispela k úspešnej implementácii všetkých projektov.

Aký prínos v boji proti pandémii vyvolanej ochorením COVID-19 ponúkajú podporené projekty? 

Bližšie informácie o projektoch sú verejne dostupné na webovom portáli ITMS2014+: https://www.itms2014.sk/prehlad-projektov/projekty?ff=qszkiamYkVznq6GEK8rQOrckBEwWj2eNxieI (do políčka „výzva“ zadajte kód OPII-VA/DP/2020/9.2-01).

Druhá výzva zameraná na COVID-19 (kód OPII-VA/DP/2020/9.4-01) má už zazmluvnených 16 projektov z I. kola, žiadosti podané v II. kole sú v procese odborného hodnotenia.

Ďalšie informácie sú k dispozícii na webových sídlach www.opii.gov.sk (www.opvai.ska www.vyskumnaagentura.sk.

 

Zdroj: minedu.sk

Exit mobile version