Sociálne siete

Veda a technika

V novovzniknutom žilinskom GAMElab-e sa učia študenti programovať a hrať

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 13:55

430

large otvorenie GAM Elab dad
ZDROJ: GAMElab, UNIZA

REKLAMA

30. november 2020 01:18 Martina Baumann

ŽILINA – Katedra multimédií a informačno-komunikačných technológií na Fakulte elektrotechniky a informačných technológií vzdeláva mladých ľudí s technickými zručnosťami a kreatívnou dušou umelca, ktorému záleží na budúcnosti Slovenska v digitálnej dobe. Študentov pripravuje pre potreby pracovného trhu, učí ich spolupráci s domácimi aj zahraničnými študentmi a spoluvytvára tak výnimočné projekty, ktoré prinášajú inovatívne nápady. Koncom novembra otvorila novú multimediálnu miestnosť. Je zameraná na herný dizajn, laboratórium herného dizajnu, GAMElab.

GAMElab spája programátorskú aj grafickú časť do unikátneho celku. Študenti inžinierskeho štúdia získajú skúsenosti s vytváraním hier, budú ich vedieť naprogramovať, nadizajnovať a aplikovať. Umožní im to nové a moderné vybavenie v miestnosti GAMElab.

Laboratórium GAMElab je moderne udržiavaná miestnosť s jednoduchými líniami (zatemňujúce rolety, funkčný nábytok, flipchart) a kvalitne vybavená hernými počítačmi, ktoré sú vhodné na tvorbu a testovanie tých najnáročnejších hier a 3D renderov.

„V tomto priestore sa bude učiť, ale aj hrať, pracovať samostatne aj v tímoch, na zadaných alebo vlastných projektoch, v rámci predmetu alebo aj vo voľnom čase. Študenti FEIT majú možnosť využívať techniku a zariadenia GAMElab pri svojej práci i mimo vyučovaciu dobu. Aj touto formou FEIT buduje silnú komunitu mladých talentovaných nadšencov herného priemyslu a IT, mení stereotypy vo vzdelávaní, učiteľ a študent spolupracujú pri uskutočňovaní študentských nápadov a start-upov (napr. Mynd SK s.r.o.) GAMElab môže študentom pomôcť v rozbehnutí zmysluplnej kariéry či v podnikateľskom pláne,“ informuje v tlačovej správe Adriana Valentovičová z UNIZA.

Študenti tak majú podľa Valentovičovej kontakt s najnovšími technológiami, ako sú herné konzoly, virtuálna realita, 3D snímanie priestoru, 3D scan a pod. Aj preto vytvárajú zmysluplné výstupy s kontextom vo forme semestrálnych a záverečných prác ako napr.: Gardener, Morava, Pac man 3D, UNIZA race, Space Race, Terraniza, Wondermaze, Wabanaki, FEITLab VR, Lada, Lumi, Curling, UNIZA Zombie Apocalypse a iné.

„Všetky významné objavy a vynálezy vedy i umelecké diela sa zrodili v súlade techniky a umenia. Našich študentov učíme formou hier programovať a rozumieť širokospektrálnemu „jazyku médií“ tak, aby využili svoj potenciál naplno. Nová zmodernizovaná miestnosť – GAMElab je vynikajúci prostriedok pre uskutočnenie ich cieľa byť úspešným game-dizajnérom,“ hovorí profesor R. Hudec, vedúci KMIKT FEIT UNIZA.

Game Design je jedným z najväčších zábavných odvetví na svete, jeho príjmy výrazne prevyšujú filmový priemysel – len za rok 2018 dosiahol herný priemysel tržby v hodnote 151 miliárd dolárov, pričom filmový 41 mld. a hudobný 20 mld. V súčasnosti sú tak žiadaní dizajnéri, vývojári a umelci videohier a dokážu si nájsť uplatnenie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA