Site icon GLOBALNEWS.SK

Astronauti, ktorí išli na ISS na 8 dní, tam môžu uviaznuť do roku 2025

Dvaja americkí astronauti, Butch Wilmore a Suni Williams, ktorí sa v júni 2024 vydali na osemdňovú misiu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, ale stále tam sú kvôli technickým problémom, sa môžu vrátiť domov až vo februári 2025.

Takýto vývoj je dosť pravdepodobný, ak nie je možné opraviť ich loď Boeing Starliner, píše The Guardian.

V stredu americká vesmírna agentúra NASA, že ak bude návrat na Starliner nebezpečný, astronauti použijú inú kozmickú loď, Crew Dragon od SpaceX, ale stane sa tak až budúci rok.

Najmä vedúci programu komerčnej posádky NASA Steve Stitch uviedol, že agentúra zvažuje vyslanie kozmickej lode Dragon Crew-9 spoločnosti SpaceX na ISS. Jeho spustenie bolo pôvodne naplánované na polovicu augusta. Neskôr vyšlo najavo, že misia sa začne po 24. septembri.

V súčasnosti sa otázka, ako získať Wilmora a Williamsa späť, stále rieši.

Pripomeňme, že astronauti odišli na misiu 5. júna 2024. Mal trvať 8 dní, ale kvôli technickým problémom sa oneskoril. Spochybnili schopnosť kozmickej lode bezpečne vrátiť posádku na Zem podľa plánu.

Hovorca Boeingu uviedol, že ak sa NASA rozhodne zmeniť misiu Starliner, spoločnosť „podnikne kroky potrebné na konfiguráciu Starlineru tak, aby ho vrátil bez posádky“.

Kozmická loď Starliner zostala na ISS 63 dní z možných 90 dní a je „zaparkovaná“ v rovnakom prístave, ktorý bude musieť Crew Dragon použiť na doručenie budúcej posádky astronautov.

V júli Boeing uviedol, že po dôkladných pozemných testoch inžinieri našli v Starlineri problémy, ako je zlyhanie motora a únik hélia. Zároveň sú však presvedčení, že návrat s pomocou tejto lode je možný.

Niektorí z vedúcich predstaviteľov agentúry však pochybujú, či stojí za to vrátiť Williamsa a Wilmora na lodi Starliner.

Niektorí odborníci z programu komerčných letov NASA nesúhlasili s plánom prijať testovacie údaje Boeingu a použiť Starliner na prepravu astronautov domov.

„Nevykonali sme prieskum, aby sme dospeli k definitívnemu záveru,“ povedal Steve Stitch, vedúci programu komerčných letov.

Odborníci vo vesmírnom priemysle poznamenali, že výskyt problémov nie je počas experimentálneho vesmírneho letu nezvyčajný ani neočakávaný.

„Toto je testovacia misia, testovací let s ľudskou posádkou. Jednou z jeho funkcií je riešenie neplánovaných problémov,“ povedal Jerry Stone, vedúci vedec v Inštitúte vesmírneho výskumu.

Exit mobile version